powered by Agones.gr - opap

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Dropbox – Μία απο τις αγαπημένες μου υπηρεσίες

DROPBOX   

Η πορεία της τεχνολογίας και των υπολογιστών οδεύει προς το cloud computing. Την αποθήκευση δηλαδή δεδομένων, αρχείων αλλά και ολόκληρων εφαρμογών online σε κάποιο server, στον οποίο ο χρήστης μπορεί μέσω internet με το username του και τον κωδικό του να κάνει login και να δει τα αρχεία του, να χρησιμοποιήσει προγράμματα και υπηρεσίες απο οποιονδήποτε υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσει τίποτα. Αυτή τη λογική περίπου αξιοποιεί και το Dropbox , το οποίο φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.
Η λειτουργία του είναι απλή, αλλά πάρα πολύ πρακτική: Δημιουργώντας έναν δωρεάν λογαριασμό, ο χρήστης αποκτά 2GB χώρο στον server, στον οποίο μπορεί να μεταφέρει ο,τι αρχεία θέλει. Το δυνατό σημείο όμως του Dropbox, είναι ο συγχρονισμός. Με την εγκατάσταση του προγράμματος δημιουργείται μέσα στον φάκελό μας (My documents για Win, Home folder για Mac & Linux) ένας φάκελος με το όνομα «Dropbox». Ο συγκεκριμένος φάκελος συγχρονίζεται με τον server. Αυτό σημαίνει πως ρίχνοντας ένα αρχείο μέσα στον φάκελο, αυτόματα αντιγράφεται και στον χώρο που έχουμε στον server. Όταν κάτσουμε σε άλλον υπολογιστή με εγκατεστημένο το Dropbox, το αρχείο επίσης αντιγράφεται στον αντίστοιχο φάκελό μας. Όποιος χρησιμοποιεί δηλαδή διαφορετικούς υπολογιστές στο σπίτι, στη δουλειά κλπ, μπορεί να έχει έναν φάκελο στον οποίο θα βρίσκει τα αρχεία του σε όποιον υπολογιστή και να κάτσει, και ο,τι αλλαγές κάνει συγχρονίζονται με όλα τα μηχανήματα.
Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, είναι η δυνατότητα να μοιραστείς όποιον φάκελο θέλεις μέσα στο Dropbox με άλλους χρήστες, δίνοντάς τους πρόσβαση. Για παράδειγμα, έχω έναν φάκελο «Διάφορα» μέσα στον φάκελο του Dropbox, στον οποίο έχω δώσει πρόσβαση σε μερικούς φίλους μου. Αυτόματα μέσα στον δικό τους φάκελο, εμφανίζεται και ο φάκελος «Διάφορα» που είναι πλέον κοινόχρηστος. Ο,τι αρχείο ρίξει ένας μέσα στον φάκελο «Διάφορα», εμφανίζεται και στους υπόλοιπους. Ουσιαστικά υπάρχει ένας κοινόχρηστος φάκελος που μοιράζεσαι με αυτούς που θες, σαν να ήταν οι υπολογιστές συνδεδεμένοι στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Η λειτουργία αυτή μοιάζει με τους κοινόχρηστους φακέλους που έχει το msn, με τη διαφορά οτι μπορείς να δημιουργήσεις φακέλους τους οποίους θα μοιράζεσαι με περισσότερα άτομα, και στους οποίους φυσικά θα μπορείς να έχεις πρόσβαση απο οποιονδήποτε υπολογιστή χωρίς να αποθηκευτεί κάτι στον σκληρό. Πρόσβαση σε κάθε φάκελο έχουν μόνο αυτοί που θα προσθέσεις, και πέρα απο τους κοινόχρηστους φακέλους υπάρχει και ένας φάκελος Public, στον οποίο προσθέτοντας αρχεία μπορείς να δώσεις το link σε οποιονδήποτε για να τα κατεβάσει.
Οι δύο αυτές βασικές λειτουργίες είναι αρκετές για να σκεφτεί κανείς πολλές χρησιμότητες: Αποθήκευση αρχείων που χρησιμοποιούμε συχνά ώστε να έχουμε πρόσβαση απο οποιονδήποτε υπολογιστή, ή ακόμα και iPhone, Android ή Blackberry, αποθήκευση bookmarks, portable εφαρμογές, ανταλλαγή αρχείων με φίλους, συνεργασία με άλλα άτομα πάνω στο ίδιο project, αποθήκευση backup, κλπ. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να έχει κανείς εγκατεστημένο και το προγραμματάκι που συγχρονίζει κάποιον φάκελο στον σκληρό του. Η διαχείριση των αρχείων μπορεί να γίνει και online μέσω του site του Dropbox, χρησιμοποιώντας το username και τον κωδικό μας.
Τι γίνεται με τον χώρο και τις συνδρομές επί πληρωμή; Όπως είπα, ο βασικός λογαριασμός είναι δωρεάν, και προσφέρει 2GB. Eγκαθιστώντας το Dropbox σε 2 υπολογιστές που χρησιμοποιούμε και παρακολουθώντας το tour που είναι διαθέσιμο στο site, το Dropbox μας δίνει άλλα 250MB extra. Από ‘κει και πέρα, όταν καλούμε έναν φίλο να φτιάξει λογαριασμό, παίρνουμε 250MB bonus, και επίσης κερδίζει και ο νέος χρήστης που γράφεται 250MB extra για τον λογαριασμό του. Συνολικά, προσκαλώντας φίλους και κάνοντας ο,τι ενέργειες δίνουν bonus, ο λογαριασμός μας μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10GB χώρο, τα οποία είναι παραπάνω απο αρκετά για κάποιον που θέλει το Dropbox για τις παραπάνω καθημερινές χρήσεις. Για τους πιο απαιτητικούς που δεν τους φτάνουν τα 10GB, υπάρχει συνδρομή επί πληρωμή. Με 7.80 ευρώ το μήνα μπορεί κανείς να δημιουργήσει τον λογαριασμό «Pro 50», με 50GB χώρο, και με 15 ευρώ το μήνα υπάρχει ο λογαριασμός «Pro 100», με 100GB (πόσο χώρο θέλεις πια!).
Όσο για την ασφάλεια, διάβασα τα εξής: «Οι κοινόχρηστοι φάκελοι είναι προσβάσιμοι μόνο απο όσους προσκαλείς. Όλες οι μεταφορές αρχείων γίνονται με κωδικοποίηση (SSL). Όλα τα αρχεία που αποθηκεύονται στον server είναι κωδικοποιημένα (AES-256) και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση χωρίς τον κωδικό χρήστη. Οι υπάλληλοι του Dropbox δεν έχουν δυνατότητα να δουν κανένα απο τα αρχεία των χρηστών. Γίνεται backup για τα αρχεία που ανεβάζουμε, στο οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ώστε να επαναφέρουμε αρχεία που τυχόν διαγράψαμε κατά λάθος». Φυσικά για τίποτα δεν μπορεί κανείς να βάλει το χέρι του στη φωτιά, οπότε είναι αυτονόητο οτι ευαίσθητα έγγραφα και προσωπικά αρχεία τα κρατάμε φυλαγμένα στον σκληρό μας ή σε DVD, και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Το Dropbox έχει γίνει ίσως η αγαπημένη μου υπηρεσία. Το χρησιμοποιώ για να ανταλλάσσω αρχεία με φίλους, για να αποθηκεύω και να μοιράζομαι υλικό όταν συνεργάζομαι με κάποιον, και για να κρατάω κάποια χρήσιμα αρχεία στα οποία μπορώ να έχω πρόσβαση είτε απο άλλον υπολογιστή, είτε απο το iPod Τouch μου ανά πάσα στιγμή.
Όσοι θέλετε να δημιουργήσετε λογαριασμό, μπορείτε να ακολουθήσετε το link μου παρακάτω, το οποίο λειτουργεί σαν ανοιχτή πρόσκληση, και να δημιουργήσετε λογαριασμό με 250ΜΒ extra χώρο, και φυσικά θα πάρω κι εγώ το ίδιο bonus. Αν πάλι έχετε κάποιον φίλο που έχει ήδη Dropbox, ζητήστε του να σας προσκαλέσει ώστε να πάρετε και οι δύο το bonus.
Το link: http://db.tt/A1qtkxX

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails