powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Στη δημοσιότητα το “Μνημόνιο 4”


Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το κείμενο της τρίτης επικαιροποίησης του μνημονίου. Στο κείμενο αναφέρονται οι πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της τριμηνιαίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Οι δράσεις για την τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου 2011, για την πέμπτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου, για την έκτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου, για την έβδομη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του δ’ τριμήνου, ενώ για την όγδοη αξιολόγηση, οι δράσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2012.

Τα βασικά σημεία του Μνημονίου Νο 4

- Συρρίκνωση του ελλείμματος από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ

- Αναμένεται ύφεση 3% το 2011

- Πληθωρισμος 2,5% σε ετήσια βάση

- Παρεμβάσεις 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-14

- Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

- Καταγραφή χαρτοφυλακίου συμμετοχών Δημοσίου και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακιμήτων με στόχο «μεγιστοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011-2015».

- Ασφαλιστικό: Ολοκλήρωση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία, «παρεμβάσεις στα ελλειμματικά»

- Ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου, σχέδιο δράσης για την φοροδιαφυγή

- Εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες

- Δράσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστος στις τράπεζες, αναδιάρθρωση ΑΤΕ


"Μείωση μισθών μόνο σε υψηλόμισθους"

Ο κ. Παπακωνταντίνου, αναλυτικότερα, διευκρίνισε πως παραμένει η αναφορά σε έσοδα 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-15. Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης την πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις και την παρουσίαση στρατηγικού πλαισίου για το ίδιο θέμα ως το τέλος Μαρτίου.

«Δεν υπήρξε ποτέ υπογρεγραμμένο κείμενο με 50 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι "η αναφορά του ποσού των 50 δισ. ευρώ στο ενημερωτικό σημείωμα έγινε επειδή είχε προηγηθεί-παρότι δεν έπρεπε να συμβεί, η αναφορά της τρόικας στο θέμα στη γνωστή συνέντευξη τύπου".

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «Η πορεία μας από εδώ και στο εξής εξαρτάται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο» Οπως αναγνώρισε: «Η ύφεση ήταν το 2010 υψηλότερη από ό,τι πιστεύαμε, έφτασε στο 4,5% αντί για 4%».

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα απαιτηθούν τόνισε ότι " Πέραν των παραμβάσεων 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012- 2014 η κυβέρνηση θα εντάξει στο σχέδιο και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως επί παραδείγματι στο μισθολόγιο του Δημοσίου» .

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως οι εξελίξεις σε άλλες χωρες και η αναθεώρηση των στοιχείων από την Eurostat το φθινόπωρο του 2010 δεν επέτρεψαν την ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα να παραμένουν αμφιβολίες μεταξύ των διεθνών επενδυτών για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Ωστόσο, τόνισε πως η Ελλάδα θα εξαντλήσει όλα τα όπλα που έχει στη διαθεσή της, όπως η αξιοποίηση της περιουσίας το Δημοσίου, ώστε σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, «και ελπίζουμε άλλες αποφάσεις» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να αναστραφεί το κλίμα.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το αν τελικώς θα επαρκέσει η επιμήκυνση των 110 δισ. ευρώ «εξαρτάται από το πως θα αντιδράσουν οι αγορές». «Είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίο θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται και από το ευρύτερο πλαίσιο». Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ένα «συνολικό πακέτο» ώστε να μην καλούνται να ψηφίζουν δύο φορές τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. «Η ελληνική οικονομία το 2011 θα αρχίσει να βγαίνει από την ύφεση. Είμαστε στο χειρότερο σημείο, στο μέσο της προσπάθειας, όμως θα βγούμε» τόνισε.

«Οχι σε αυξήσεις φόρων»

Για το θέμα των εσόδων και της φορολογίας ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά: «Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χρειάζεσαι 18 μηνες ως 2 χρόνια για ριζική αλλαγή το φορολογικού συστήματος. «Δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Δεν έχει δουλειά στη ΔΟΥ. Να πηγαίνει στην τράπεζα να πηγαίνει στο ΚΕΠ, άρα να πάμε σε μια λογική συγχώνευσης». O υπουργός ξεαθάρισε ότι «δεν μπορούν να συνεχιστούν οι αυξήσεις φόρων που έγιναν το 2010»

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails