powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

«Κούρεμα» στο «διάλειμμα» ;

Ο επικεφαλής της Pimco, κύριος Mohamed El – Erian, δηλώνει ότι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη χώρα μας είναι η «απαλλαγή» της Ελλάδας από μέρος του χρέους της και πάντως όχι ένα νέο πρόγραμμα περικοπών που «περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη και δεν μπορεί να γίνεται εσαεί ανεκτό από τους πολίτες». Ο κύριος Εl-Erian, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει το χρέος της Ελλάδας από το 140% στο 90% του ΑΕΠ ώστε να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει δραστικά τα οικονομικά της αδιέξοδα και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το πιο αξιοσημείωτο όμως στη δήλωσή του είναι το σημείο όπου μιλάει για ένα «διάλειμμα από το ευρώ» που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα, με δυο λόγια το σενάριο που θέλει τη χώρα μας να αποχωρεί προσωρινά από την Ευρωζώνη και το νόμισμά της ώστε να έχει περιθώρια για κατά το δυνατόν «αναίμακτα» haircut και στη συνέχεια να επιστρέφει όταν – όπως λέει ο διάσημος επενδυτής – θα «έχει καταστεί πιο ανταγωνιστική». Τέλος, ο κύριος El-Erian τόνισε ότι μέχρι να συμβεί αυτό ο ίδιος και η εταιρεία του δεν αγοράζει στην παρούσα φάση ελληνικά, αλλά ούτε και ιρλανδικά ή πορτογαλικά ομόλογα.

Προσέξτε ότι δεν μιλά για έξοδο από το ευρώ, αλλά για «διάλειμμα». Άρα για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πχ πέντε έτη στο τέλος της οποίας θα κριθεί η «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας, προφανώς στη βάση κάποιων δεικτών που θα πρέπει να έχουν βελτιωθεί. Όπως και η έξοδος έτσι και η επαναφορά στο ευρώ θα κρίνεται και πολιτικά από τις χώρες που συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι εν αναμονή της όποιας λύσης τα ελληνικά ομόλογα κατ’ ουσία δεν διαπραγματεύονται. Οι «αγορές» έχουν πεισθεί ότι η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, χωρίς «κούρεμα» είναι ανέφικτη. Οι αισιόδοξες δηλώσεις του πρωθυπουργού, «η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης» και ότι «έχουμε κάνει το 90 με 95% των πραγμάτων που έπρεπε να κάνουμε» είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις θέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων. Όσο η χώρα μας παραμένει εκτός αγορών και δανείζεται μόνο από την Τρόικα, τόσο θα βουλιάζει στα χρέη και τα ελλείμματα, παρά τις θυσίες του λαού. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής βοηθούν κάποιες βραχυπρόθεσμες «χρήσεις», αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα. Και έστω κι αν φθάσουμε στο Μνημόνιο Νο125, αυτό απλά θα κατατρύχει την ελληνική οικονομία, δίχως να της δίνει κανένα περιθώριο ανάκαμψης.

Είναι σαφές ότι οι αγορές «προεξοφλούν»»μία εντυπωσιακή κίνηση: επαναγορά ομολόγων ή «κούρεμα» του χρέους δίχως επαναγορά, αλλαγή νομίσματος, ή όλα αυτά μαζί. Είναι βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και δεν είναι απίθανο εντός των προσεχών μηνών να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Όπως έχει παραδεχτεί ο κ. Παπακωνσταντίνου η λήψη δανείου για επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά εξετάζεται ως ενδεχόμενο. (Αναλυτικά για το ενδεχόμενο αυτό είχαμε αναφερθεί στο: ”Ελληνικά ομόλογα: από σκουπίδια μπορεί να γίνουν διαμάντια;” (http://www.antinews.gr/2011/01/22/81340/)

Η Κυβέρνηση τη στιγμή αυτή δεν φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο έστω και προσωρινής εξόδου από το ευρώ, καθώς εκτιμά – σε συμφωνία με την Τρόικα- ότι είναι μέτρο υψηλού ρίσκου, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και μπορεί να οδηγήσει σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις. Είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία για την όποια κίνηση δεν ανήκει στην ελληνική Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν και από την εξειδίκευση του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας»που πρότεινε ο γαλλογερμανικός άξονας καθώς την προηγούμενη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής, όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν επί της αρχής ότι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών είναι μονόδρομος για την επιβίωση της ευρωζώνης.

Όλα αυτά τη στιγμή που σκληρή επιτήρηση έως και το 2015 και παράταση της λιτότητας, αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που ξεκινά επισήμως σήμερα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ελεγκτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η τέταρτη κατά σειρά επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα δεν θα περιοριστεί μόνο στην αξιολόγηση της υλοποίησης των μέτρων του μνημονίου. Θα ανοίξει και τον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης που θα αφορά και τα επόμενα έτη…

Μικρός Οδυσσέας

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails