powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Η δύναμη των εκατομμυρίων των μαρτύρων

Το Web είναι ένα ιδανικό εργαλείο προπαγάνδας σε περιόδους κρίσης, αλλά είναι το τέλος της προπαγάνδας: Με γυρισμένη τηλέφωνο, από το δημοφιλές βίντεο YouTube να μας κάνει μάρτυρες κάποιων παράπτωμα. Το πιο σημαντικό, παρέχουν ένα πράγμα: σας μεταφέρει την απόσταση από τα γεγονότα.

Έχει πάντα υπήρχε, αυτές οι φωτογραφίες όπου κοιτάς μακριά μου. Half-έκαψαν τα παιδιά, που έφυγαν ουρλιάζοντας μετά την επίθεση ναπάλμ από κατεστραμμένα χωριά τους, καθώς και η εκτέλεση ενός Βιετκόνγκ από τον επικεφαλής της αστυνομίας της Saigon από πυροβολισμό στο ναό, τα όργανα των διαφόρων σφαγές, τα δεινά των εργαζομένων, οι σφραγίδες του Τσερνομπίλ και περισσότερο.

Στο παρελθόν τέτοιες εικόνες και ιστορίες είχαν ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Είδαν και ακούσει στις ειδήσεις το βράδυ, στο πολιτικό περιοδικά από τα τέλη του προγράμματος. Ποιος δεν θα μπορούσε, απλά κοίταξε μακριά.

Πρέπει να αναγνωρίζουμε τώρα, ποτέ δεν πήρε την πλήρη δόση για να δείτε ένα μικρό μόνο τμήμα: Τι θα περιμένουμε είτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης-κατασκευαστές (και πολλά έχουν και καλό λόγο δεν εμφανίζονται) ή οι αρχές δεν είδε. Η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης ισχυρή εικόνα άρχισε με την εφεύρεσή του. Αλλά η προσπάθεια να συλλάβει, πραγματικότητες με τις κάμερες για να προσπαθήσει να πριόνι, νωρίτερα ότι μόνο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μεταφέρω την πραγματικότητα πιο άμεσα φάνηκε να λογοκρίνει πιο εύκολα θα μπορούσε.

Αυτή η μορφή στρέβλωσης πραγματικότητα επιτρέπεται μόνο η καταγραφή ορισμένων τμημάτων δεν ήταν καθόλου περιορίζεται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.Εκεί ήταν φανερό - προπαγάνδα Γκέμπελς », σχετικά με τη Σοβιετική-μέχρι λογοκριτές του σήμερα, όπως η Κίνα ή το Ιράν - σε άλλες περιοχές, εν τω μεταξύ, έξυπνη, αλλά δεν είναι λιγότερο ύπουλη. "Embedment" από τους δημοσιογράφους, αυτή η εξωφρενική ευφημισμός των Αμερικανών στον τελευταίο πόλεμο στο Ιράκ, σηματοδότησε μια νέα χαμηλά.

Είμαστε ο εικονολήπτης

Μάλλον κάτι θα ήταν σχεδόν αδύνατη. Το πιο εντυπωσιακό, bedrückensten, πιο τρομακτικό, αλλά και την πιο ελπιδοφόρα, πιο εμβληματικά εικόνες των τελευταίων εβδομάδων δεν έχουν πυροβολήθηκε από επαγγελματίες εικονολήπτες, αλλά από όλους. Όπου κάτι συνέβη στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, την Ιορδανία, συνελήφθη από κάμερα του τηλεφώνου, θα κάνει σύντομα το δρόμο του στο YouTube, όπου ενδείκνυται αναζητήσεις λέξεων-κλειδιών μόνο στις ταραχές στην Αίγυπτο, χιλιάδες βίντεο πλέον ανοικτή. YouTube και Συνεργασίας είναι τώρα οι«όπλα μαζικής διάδοσης» .

Μεταξύ άλλων, τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς την πίεση του YouTube είναι να μην έχουν δείξει. Η άμεση γειτνίαση με το θέμα, αλλά για να το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει, κινητοποίηση των τοπικών όσο και στο εξωτερικό, σε ένδειξη αλληλεγγύης: Είναι πολύ πιο δύσκολο εδώ να κρατήσει μια απόσταση από το μήνυμα. Αν ήταν τρέξει πάνω σε αυτοκίνητο της αστυνομίας στο Κάιρο στις ποσότητες στο και οι άνθρωποι (βλέπε βίντεο παραπάνω) και μόνο καθιστά σαφές, ακόμη και το πλαίσιο της εμφάνισης του φιλμ: Θα μπορούσε να είχε θεατές. Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα, αθώα, ξαφνικά, δυνητικά θανατηφόρα. Είναι αδιανόητο ότι η δύναμη αυτών των εικόνων θα ήταν να συναντηθεί με επίσημες δηλώσεις. Για μας, τους μάρτυρες σε τέτοιες στιγμές, γίνεται σαφές ποιοι είναι οι δράστες και ποιοι τα θύματα.

Τώρα εικόνα που έγραψαν ιστορία: της Αιγύπτου "Τιενανμέν στιγμή"

Φυσικά, το επικίνδυνο. Επίσης στο YouTube είναι οι προσφορές των λεγόμενων επαγγελματικών μέσων μαζικής ενημέρωσης εδώ με ένα κανονιστικό αντίβαρο - γιατί ναι, υπάρχουν και τα βίντεο που δεν είναι λιγότερο προπαγανδιστική από πολλούς μια κρατική εξουσία: Όπως είναι δραματική μουσική υπόκρουση, πολεμικές τα μηνύματα είναι κοινά, όπως και οι πολυάριθμες σκηνές συμπυκνωμάτων θυμό ξυπνά βίαιες ακρότητες συμπιέζεται. Είναι απολύτως μη απαλλαγμένες από την προπαγάνδα, στην περιοχή. Αλλά είναι πληροφορίες, μαρτυρίες και ακόμη και ακριβώς προπαγάνδα από όλες τις πλευρές - και εναπόκειται σε εμάς, να το μετατρέψουμε σε μια εικόνα.

Αυτό είναι όπως πριν: Απλά πρέπει να δούμε, αλλά έχει γίνει πιο δύσκολο να κοιτάξουμε μακριά. Αυτό είναι καλό, διότι η προσοχή του κοινού και η οργή είναι τα μόνα όπλα που μπορεί να καταλήξει πραγματικά πολέμους και συγκρούσεις - και ελπίζουμε ότι ακόμη και την πρόληψη. Με κάθε εικόνα, με κάθε αυτόπτης μάρτυρας, νομιμοποίησε τώρα η αντίσταση στην Αίγυπτο - και δυσφήμισε το καθεστώς.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails