Για όλους εκείνους που θέλουν να φροντίσουν την υγεία τους, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, θα πρέπει να αποφεύγουν τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν και στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 2500 άτομα, βρέθηκε ότι η καθημερινή – ή πολύ συχνή - κατανάλωση διαιτητικών ανθρακούχων ροφημάτων, αυξάνει κατά 61% τις πιθανότητες να υποστούν τα αγγεία ενός ατόμου αλλοιώσεις, αυξάνοντας κατ’ επέκταση και τον κίνδυνο μιας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ερευνήτρια Hannah Gardener αναφέρει: «Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν και σε μελέτες που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον, τότε η αντικατάσταση όλων αυτών με την απλή σόδα, θα αποτελούσε την κατάλληλη λύση για τα άτομα που δεν θέλουν να πίνουν αναψυκτικά με πολλές θερμίδες, αλλά παράλληλα ενδιαφέρονται και για την προστασία της υγείας τους».

Η Δρ Sharlin Ahmed, από την Ένωση Εγκεφαλικών, είπε ότι τα ανθρακούχα ποτά με χαμηλή θερμιδική αξία, φαίνεται ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα στην αγγειακή λειτουργία του οργανισμού, όπως και τα μη διαιτητικά προϊόντα. Γι’ αυτό προειδοποιεί όλους αυτούς που επιλέγουν συχνά τέτοια ποτά, να ακολουθούν τη δίαιτά τους πίνοντας κάτι λιγότερο επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι οι φυσικοί χυμοί και η σόδα ή το ανθρακούχο νερό.

«Κάθε άνθρωπος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή μιας καρδιακής προσβολής ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, καθώς και με τακτική άσκηση.»

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο εγκεφαλικών επεισοδίων της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών του Λος Άντζελες, το οποίο διεξήχθει από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.