powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Ικανοποίηση της ελληνικής διπλωματίας από την επίσκεψη του αμερικανοεβραϊκού λόμπι


ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «ΑΠΕ»). Ικανοποιημένη είναι η ελληνική διπλωματία και οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου με τα αποτελέσματα της επίσκεψης και τις συζητήσεις που είχαν με τους κορυφαίους Αμερικανοεβραίους παράγοντες, οι οποίοι επισκέφθηκαν για μια εβδομάδα την Ελλάδα, πριν από την ετήσια συνάντησή τους στο Ισραήλ.

Οι ισχυροί παράγοντες της εβραϊκής διασποράς, κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, φεύγουν από την Ελλάδα έχοντας μια πλήρη εικόνα τόσο για την κατάσταση στη χώρα, την οικονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση όσο και για την δυναμική των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ σε μεσοπρόθεσμο και μακροχρόνιο ορίζοντα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία που τους απηύθυνε την Πέμπτη, έκανε λόγο για «εταιρική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ», η οποία αναμένεται να προωθηθεί στην υπουργική Σύνοδο, τον Απρίλιο, και να επεκταθεί σε κοινά προγράμματα στην τεχνολογία και την ενέργεια.

Εχουν, επίσης, σαφή εικόνα για το σύνολο των ελληνικών θέσεων για όλα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τους ενημέρωσε πλήρως, κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και το «πακέτο ανταγωνιστικότητας» που προτείνει η Γερμανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι στόχοι της επίσκεψης των εκπροσώπων του «εβραϊκού λόμπι» επετεύχθησαν σε πολύ σημαντικό βαθμό, καθώς «δεν επρόκειτο, ούτε μπορούσε βέβαια να γίνει, να υπογραφούν οποιουδήποτε είδους οικονομικές συμφωνίες, αλλά ήταν μια επιτυχημένη άσκηση διεθνούς διπλωματίας και προώθησης των ελληνικών θέσεων και απόψεων στα διεθνή κέντρα αποφάσεων , όπου πρωταγωνιστούν οι Αμερικανοεβραίοι παράγοντες», όπως επεσήμανε στο «ΑΠΕ» κυβερνητικός παράγων που μετείχε στην οργάνωση και τις συζητήσεις που διεξήχθησαν.

Η ελληνική κυβέρνηση επιπλέον προσδοκά ότι στην πορεία του χρόνου θα «ανοίγουν» όλο και περισσότερες πόρτες για να ακουστούν οι ελληνικές θέσεις και να κατανοούνται τα ελληνικά συμφέροντα.

Ειδικότερα οι αναφορές στους διωγμούς των Εβραίων της Ελλάδας, κατά την γερμανική κατοχή, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και η στήριξη της ελληνικής Πολιτείας διαχρονικά προς την ισραηλιτική κοινότητα, ικανοποίησαν εμφανώς τους Αμερικανοεβραίους παράγοντες, οι οποίοι ευχαρίστησαν δημόσια την πολιτική ηγεσία της χώρας και συνέβαλαν στην ενίσχυση του καλού κλίματος που διαμορφώνεται με τους Ισραηλινούς.

Η εμπιστευτική ενημέρωση από τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Χρήστο Παπουτσή και Παύλο Γερουλάνο, για θέματα ασφάλειας, στρατιωτικής συνεργασίας, αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και τρομοκρατίας, καθώς και οι προοπτικές αύξησης του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το ευοίωνο μέλλον των πολιτικών σχέσεων των δυο χωρών βρήκαν ευρεία απήχηση στους εκπροσώπους του αμερικανοεβραϊκού λόμπι. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η κεφαλαιοποίηση των ωφελημάτων από αυτή την προσέγγιση θα φανεί σύντομα καθώς οι επικεφαλής των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων άφησαν να φανεί ότι επιθυμούν αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα, ιδίως μετά τα νέα δεδομένα στην περιοχή που επιφέρουν οι πρόσφατες αναταράξεις στις αραβικές χώρες και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails