powered by Agones.gr - opap

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

Δέσμευση Παπανδρέου για τη μειονότητα


ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα - «ΑΠΕ»). Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεσμεύτηκε ότι θα δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χθες επισκέφθηκε το χωριό Δημάριο και συνομίλησε με τους κατοίκους.

Οπως δήλωσε, η κυβέρνηση κινείται απαρέγκλιτα πάνω στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας. «Η γραφειοκρατία είναι δυνάστης και των χριστιανών και των μουσουλμάνων», είπε χαρακτηριστικά και έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση παλεύει για να μην υπάρχουν διακρίσεις.

Από τα πρώτα ζητήματα που του έθεσαν οι κάτοικοι στο Δημάριο ήταν αυτά που αφορούν την εκπαίδευση που παρέχεται στα μειονοτικά σχολεία. Ζήτησαν ακόμη οι μαθητές να παίρνουν περισσότερες γνώσεις και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία (ΕΠΑΔ), στην οποία φοιτούν οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων.

Ο κ. Παπανδρέου, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα οι προφορικές εξετάσεις για τους υποψήφιους οδηγούς να γίνονται και στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα ΚΕΠ της περιοχής θα ενισχυθεί η παρουσία υπαλλήλων που γνωρίζουν Τουρκικά.

Νέοι από το Δημάριο και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν στον Πρωθυπουργό ότι δεν έχουν σύνδεση με το Διαδίκτυο και δεν «πιάνουν» όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία να φροντίσουν ώστε γρήγορα να καλυφθεί η περιοχή με σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τα βακούφια, είπε ότι θα δοθεί λύση στο θέμα με τις διοικήσεις τους και σχετικά με την καλλιέργεια καπνού που αντιμετωπίζει προβλήματα, σημείωσε ότι επειδή είναι μονοκαλλιέργεια τύπου μπασμάς, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο Δημάριο με δύο ώρες καθυστέρηση, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή. Η πυκνή ομίχλη δεν επέτρεψε την προσγείωση του ελικοπτέρου «Super Puma» που τον μετέφερε από τη Σαμοθράκη, το οποίο τελικά προσγειώθηκε στην Ξάνθη και ταξίδεψε ώς το Δημάριο οδικώς. Οι κάτοικοι του χωριού που βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός επισκέπτεται την περιοχή τους.

Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου ξεναγήθηκε από τον ιμάμη στο τζαμί και στη συνέχεια πήγε σε καφενείο όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τους κατοίκους και να τους μιλήσει και ο ίδιος.

Πριν τη Θράκη, ο κ. Παπανδρέου είχε επισκεφτεί χωριά της Σαμοθράκης. Σε ένα από αυτά, το Λάκωμα, από τα πιο γραφικά του νησιού, ο εφημέριος του χωριού του έδειξε μια φωτογραφία του τραβηγμένη το 1980 στην πλατεία του Λακώματος, όταν ο Πρωθυπουργός υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο νησί.

Οι κάτοικοι υποδέχτηκαν θερμά τον Γιώργο Παπανδρέου και τον καλωσόρισαν στο χωριό τους με χειροκροτήματα και πολλές εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπό του.

Στο καφενείο, ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με νέους αγρότες και κτηνοτρόφους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους. Ιδιαίτερα οι νέοι του έθεσαν το θέμα της έλλειψης παρουσίας γεωπόνου στο νησί για να τους βοηθάει, ενώ ζήτησαν μεγαλύτερη στήριξη του επαγγέλματός τους από την Πολιτεία. Επίσης, του έθεσαν επιτακτικά το θέμα της κατασκευής ενός σύγχρονου σφαγείου στο νησί, ώστε να υπάρχει πιο οργανωμένη διάθεση των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην ακριτική Σαμοθράκη ήταν ο Αγροτοοικοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Καμαριώτισσας «Αξιόκερσα», όπου οι γυναίκες τού εξέφρασαν το παράπονο της μείωσης των δρομολογίων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που τους στερεί τον τουρισμό.


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

MHN TVN PISTEYETAI KAI EMPISTEYESTAI
EINAI APATEVNAS AMERIKANOEVREOS KAI
MEGALOS CEYTHS. MAS PRODVSE ME TON XEIROTERO TROPO.EIMAI POLY APAGVHTYMENOS,KAI LYPAME POY DEN EIMAI NEOS, GIA NA ANTISTAUV.
EYXARISTO GIA THN FYLOJENIA SAS.
MONAXIKOS LYKOS.
lykomonaxikos.Yahoo.gr

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails