powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Οι Αλβανοί και Βόσνιοι θα μπορούν να είναι πιο ελεύθεροι να ταξιδεύουν εντός της ζώνης Σένγκεν το φθινόπωρο.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσημα την απελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η ανακοίνωση έγινε σήμερα το πρωί από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmstrom. "Ξέρω πόσο σημαντικό είναι να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση για τους Αλβανούς και Βόσνιους, ιδιαίτερα στους νεότερους - είπε -. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, επειδή επιτρέπει να διευκολύνει τις επαφές μεταξύ των κατοίκων των ευκαιριών ηπείρου και την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης. "

Η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε Malmstrom, «είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς γίνεται από τις αρχές στα Τίρανα και το Σεράγεβο, και πιστεύουμε ότι οι δύο βαλκανικές χώρες θα είναι σύντομα σε θέση να ικανοποιήσει όλα τα υπόλοιπα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από την κατάργηση των θεωρήσεων, στην πραγματικότητα, η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα πρέπει, αφενός να προχωρήσει σε τρεις βασικούς τομείς.Ειδικότερα, η ΕΕ εκτελεστικό Τίρανα πρέπει να "αναπτύξει μια πολιτική στρατηγική που επιτρέπει την επανένταξη των επαναπατριζόμενων Αλβανών", "ενισχύουν την ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του εγκλήματος, με την εφαρμογή ενός κατάλληλου νομικού πλαισίου" , "επιχείρηση μεταρρυθμίσεις στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα." Από την πλευρά του, το Σεράγεβο πρέπει «να εναρμονισθούν με το κρατικό επίπεδο ποινικούς κώδικες των περιφερειακών αρχών και του Brcko District", "την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ της αστυνομίας και των υπηρεσιών δίωξης? »διαθέτουν επαρκείς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να μπορέσει η αστυνομία να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα."

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει τώρα να πάει πριν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Cecilia Malmström εξήγησε ότι η διαδρομή θα είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να είναι ήδη παρόντες στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη εβδομάδα, «η εκτίμηση της Κομισιόν για την Είκοσι επτά Υπουργούς Εσωτερικών." Ωστόσο, η σουηδική Επίτροπος δεν θέλησε να ανατρέψει την ισορροπία με το χρόνο που απαιτείται για την ουσιαστική κατάργηση των θεωρήσεων. "Είναι - εξήγησε - το ίδιο μονοπάτι απόφαση που ελήφθη ήδη πραγματοποιηθεί όσον αφορά τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), τα οποία έχουν επιτύχει αυτό το 19 του Δεκεμβρίου 2009. "Είναι μια ανοικτή διαδικασία, η οποία δεν περιλαμβάνει τις προθεσμίες, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα των Τιράνων και στο Σεράγεβο για τα τελευταία τρία πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές."

Σε κάθε περίπτωση, η απελευθέρωση των θεωρήσεων δεν θα συμβεί πριν από το καλοκαίρι, δεδομένου ότι η επόμενη αποστολή για την παρακολούθηση των τεχνικών εκτελεστικών στο κοινοτικό πρόγραμμα για το φθινόπωρο. Ο Επίτροπος Εσωτερικών δεν θέλησε να ανισορροπία ακόμη και την πιθανότητα ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί πριν από τις γενικές εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Οκτώβριο: "Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε, μπορώ να πω είναι ότι η σχέση Η παρακολούθηση της Επιτροπής θα είναι έτοιμο μετά το καλοκαίρι. Μετά τη διαδικασία καλύψει τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. "

Τέλος, Cecilia Malmström επανέλαβε ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για ένταξη στην ΕΕ συνεπάγεται τόσο δικαιώματα και υποχρεώσεις για τους Αλβανούς και Βόσνιους. "Έχουμε μάθει από την εμπειρία του παρελθόντος πόσο σημαντικό είναι ότι οι διοικήσεις των δύο χωρών να ενημερώσουν τον πληθυσμό για τις δυνατότητες και τα όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού." Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στο σουηδικό έτσι προβλήματα όταν, τον περασμένο Δεκέμβριο, καταργήθηκαν οι θεωρήσεις για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ. Στους επόμενους μήνες, στην πραγματικότητα, σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σημειώθηκε αλματώδης αύξηση των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο σε πολίτες από τις τρεις χώρες των Βαλκανίων. "Είναι σημαντικό το γεγονός ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά - είπε Malmstrom -. Αυτός είναι ο λόγος έχει το μουσουλμάνοι Βόσνιοι και Αλβανοί αρχών ήδη προβλέπεται, για παράδειγμα, ενημερωτικές εκστρατείες στην τηλεόραση" Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να ελέγχει ότι οι δύο κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους "και, παρόλο που προς το παρόν" δεν έχει λάβει τις αιτήσεις για χρηματοδότηση, έχουμε τα μέσα και τη βούληση, εάν χρειάζεται, στηρίζει Τίρανα και το Σεράγεβο. "

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails