powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Επάνοδο στην ανάπτυξη: ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης(elpais.com)

Το 2003 έκθεση Sapir (Ατζέντα για μια αναπτυσσόμενη Ευρώπη) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι ένα ιστορικό κειμήλιο." Οκτώ χρόνια αργότερα, εν μέσω ενός κυρίαρχου κρίση του χρέους, εξακολουθούν να υπάρχουν ηγέτες στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιμείνει ότι η συνταγή για την ανταγωνιστικότητα είναι η ίδια. Περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων για τους γαιοκτήμονες και τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Περισσότερα στρεβλώσεις της αγοράς στον τομέα της γεωργίας. Περισσότερες επιδοτήσεις προς τα ανθρακωρυχεία, συναυλίες ποπ μουσικής και των καυσίμων για τα αλιευτικά σκάφη. Και αναρωτιόμαστε γιατί δεν είναι ανταγωνιστικά.

   Οι ειδήσεις σε άλλες περιοχές

   Η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία 20 χρόνια. Έχουμε την ενιαία αγορά και το ευρώ. Η Συνθήκη της Λισαβόνας μας δίνει τη συνταγματική σταθερότητα και η συμφωνία πρέπει να δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας παρέχει τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα.

   Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις.Ηττοπάθεια είναι για τους σκεπτικιστές και εκείνων ικανοποίηση από την κακοτυχία.Τώρα, αν θέλουμε να προωθήσουμε την έξυπνη ανάπτυξη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με την Ευρώπη το 2020, θα πρέπει να προβούν σε μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα. Και πρέπει να ξεκινήσουμε με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού μας.

   Από την άποψη αυτή, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ήταν απογοητευτική. Παρά το γεγονός ότι περιέχει ορισμένα θετικά στοιχεία, στερείται ένα σαφές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

   Τελικά, ο προϋπολογισμός της ΕΕ συνίσταται εν ανεπαρκεία πόρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση ή των δημοσίων δαπανών στις χώρες μέλη. Ως εκ τούτου, ο κοινοτικός προϋπολογισμός πρέπει να χρηματοδοτεί δραστηριότητες που δημιουργούν πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία μέσω των οικονομιών κλίμακας ή διασυνοριακές λύσεις στις προκλήσεις. Επί του παρόντος, ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ προορίζεται για τις δραστηριότητες που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

   Επίσης, το μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα σε πολλά κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να προβεί σε σημαντικές περικοπές στους προϋπολογισμούς τους. Ως εκ τούτου, το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένη, μειώνεται και επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη. Ένας λογικός στόχος είναι ένα ανώτατο όριο στον προϋπολογισμό αρκετά κάτω από 1% του κοινοτικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος.

   Αντί να τηρούν τις παραπάνω προτεραιότητες, η ΕΕ θα πρέπει να αναπροσανατολίσει τις επενδυτικές δαπάνες προς τομείς όπως η έρευνα και ανάπτυξη, τις διασυνοριακές υποδομές και το περιβάλλον. Θα πρέπει επίσης να επενδύσει στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Οι περιοχές αυτές να προσφέρει μια ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.

   Η μείωση και τον εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να επιτευχθεί με τη μείωση των δαπανών για τη γεωργία, η οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο περιβάλλον και την παροχή δημόσιων αγαθών στην Ευρώπη. Τα διαρθρωτικά ταμεία θα πρέπει να διατεθούν στις περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη θα είναι μια οικονομία της γνώσης ζωντανή, δυναμική και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά αυτό απαιτεί μια αποφασιστική ρήξη με τις στάσεις των σκληροπυρηνικών και δημοσιονομικές προτεραιότητες του παρελθόντος.

   Για την επίτευξη της ευημερίας, η Ευρώπη χρειάζεται ένα σημείο εκκίνησης από τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Για να πω αυτό δεν είναι ούτε απλοϊκή αντιευρωπαϊκό.Έχει την ευθύνη για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι να αναλάβουν την πρωτοβουλία μας. Και αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα.

   Δεδομένου ότι η ομάδα προβληματισμού για το μέλλον της ΕΕ, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, το δίλημμα είναι μεταξύ "μεταρρύθμισης ή παρακμή».

   Υπουργός Birgitta Ohlsson Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Σουηδίας

   LinkWithin

   Related Posts with Thumbnails