powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ(www.nytimes.com)


Καθώς η Αίγυπτος παλεύει να ανακαλύψουμε εκ νέου, πολλοί ειδικοί στην περιοχή λένε ότι μπορεί να μοιάζει με την Τουρκία για κάποια πολύτιμα μαθήματα.

Πολυμέσα
Adem Altan / Γαλλία Agence-Presse - Getty Images

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας φαίνεται ότι σε μια πορεία για να κερδίσει τρίτη εκλογή του σε μια σειρά, έχοντας ουσιαστικά στειρώνονται μία φορά πανίσχυρο στρατό.

Φτάνοντας σε ένα πρότυπο που ενσωματώνει αποτελεσματικά το Ισλάμ, τη δημοκρατία και ζωντανή οικονομία έχει ένα σχεδόν άπιαστο όνειρο για τη Μέση Ανατολή μεταρρυθμιστές που εκτείνεται από δεκαετιών. Σε μεγάλο βαθμό, η αδυναμία της Αιγύπτου για να φιλοξενήσει τα τρία αυτά θέματα βρίσκεται στη ρίζα των σημερινών χάλι του.

Αλλά καμία χώρα δεν της περιοχής έχει έρθει πιο κοντά στην επίτευξη αυτό το τέχνασμα, μυρμηγκιές και όλα, από την Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, οι διπλωμάτες και αναλυτές έχουν αρχίσει να παρουσιάσει το ακόμη ατελής τουρκική πείραμα ως πιθανή οδικό χάρτη για την Αίγυπτο.

"Η Τουρκία είναι ο φθόνος του αραβικού κόσμου», είπε ο Hugh Pope, διευθυντής του σχεδίου για την τουρκική έδρα της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης. "Έχει μετακινηθεί σε μια ισχυρή δημοκρατία, έχει μια πραγματικά εκλεγμένο ηγέτη ο οποίος φαίνεται να μιλά για τη λαϊκή διάθεση, έχει τα προϊόντα που είναι δημοφιλής από το Αφγανιστάν μέχρι το Μαρόκο - μεταξύ των οποίων δεκάδες τηλεοπτικές σειρές μεταγλωττισμένα στα αραβικά που βρίσκονται σε τηλεοράσεις παντού - και η οικονομία που αξίζει περίπου οι μισές από ολόκληρο τον αραβικό κόσμο μαζί. "

Η ιδέα δεν είναι νέα. είναι το πρώτο ταξίδι του Προέδρου Ομπάμα ως πρόεδρος σε μία μουσουλμανική χώρα ήταν η Τουρκία τον Απρίλιο του 2009 , και χαιρέτησε την πρόοδο της ως μοντέλο τη Μέση Ανατολή. (Η επίσκεψή του προηγείται εκεί θυμόμαστε του καλύτερα- ομιλία του στο Κάιρο από δύο μήνες.)

Από τότε, το ήδη ευρύ απόσταση που χωρίζει τις χώρες αυτές έχει αυξηθεί. της οικονομίας της Τουρκίας και των εταιρειών του διεθνώς ανταγωνιστικές επεκτείνονται σε ένα αδυσώπητο ρυθμό. Εν τω μεταξύ, υπουργός της ήπια ισλαμική prime, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , φαίνεται ότι σε μια πορεία για να κερδίσει την εκλογή του τρίτου κατά σειρά, έχοντας ουσιαστικά στειρώνονται μία φορά παντοδύναμο στρατιωτικό μηχανισμό καιρό θεωρηθεί ως θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας.

Δεν ήταν πάντα έτσι.

Πράγματι, όταν Χόσνι Μουμπάρακ ήρθε στην εξουσία στην Αίγυπτο τον Οκτώβριο του 1981, μετά τη δολοφονία του προέδρου el Anwar-Σαντάτ , η Τουρκία εξακολουθεί να διέπεται από το στρατό του, τα οποία ένα χρόνο νωρίτερα παρέμβει για να επιβάλει μια αίσθηση για την εριστική πολιτική σκηνή της χώρας .

Αλλά ενώ ο κ. Μουμπάρακ, ένα στρατιωτικό ο ίδιος ο άνθρωπος, παίρνει κλίση κατά την αυταρχική διακυβέρνηση, πληρώνοντας μόνο τα μεγάλα λόγια για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη λειτουργία νοθευμένες εκλογές, η γενική πίσω από το τουρκικό πραξικόπημα, Kenan Evren, μετακινήθηκε να αποχωρήσει από την πολιτική. Το σύνταγμα που επιβλήθηκε εγκαταλείψει το στρατιωτικό σημαντικά περιθώρια για να αναμιχθεί στις πολιτικές υποθέσεις, αλλά επέτρεψε άμαχου όργανα να ανθίσουν.

Στο οικονομικό επίπεδο η Αίγυπτος διατήρησε τον έλεγχο του κράτους, με πολλούς περιορισμούς όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο και εγχώριο ανταγωνισμό.Αντιθέτως, η Τουρκία, η οποία ελπίζει να ενταχθεί στηνΕυρωπαϊκή Ένωση , έχει ανοίξει την οικονομία της και εξαπέλυσε ένα δυναμικό ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα, με παρομοίου μεγέθους του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων περίπου, η Τουρκία έχει μια οικονομία που είναι σχεδόν τέσσερις φορές το μέγεθος της Αιγύπτου.

πρόσφατη εκτόξευση αύξησης του έχει οδηγηθεί από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2003 και επικεντρώθηκε πρώτα στην μείωση των ελλειμμάτων και μείωση του πληθωρισμού.Μόνο μετά επέδειξε επιτυχία στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου έκανε να αισθάνονται σίγουροι αρκετά για να υπερπηδήσουν τις αντιδράσεις από την αποφασιστικότητα κοσμικό στρατό και την κοσμοπολίτικη ελίτ στην Κωνσταντινούπολη με την εισαγωγή στοιχείων του Ισλάμ στην τουρκική δημόσια ζωή.

Έχει βραβευθεί με την ευρεία λαϊκή υποστήριξη στο σπίτι - αποδείχθηκε, το Σεπτέμβριο, όταν ο κ. Ερντογάν κέρδισε εύκολα ένα δημοψήφισμα που αραιώνεται περαιτέρω στρατιωτικές εξουσίες του - και αυξανόμενη επιρροή στο εξωτερικό.

Στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν δύο φορές σε έξι ημέρες για να συζητήσουν την εξέλιξη γεγονότων, καθώς και τους διοικητικούς υπαλλήλους λένε ότι έχουν διατηρώντας στενή επαφή με τους ομολόγους τους τουρκικής σε όλα τα επίπεδα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο,« μία από τις επίσημες διοίκηση είπε. Η επίσημη, μιλώντας για λόγους ανωνυμίας, σημείωσε ότι ο κ. Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία είχε δημόσια έκκληση για τον κ. Μουμπάρακ να ακούσει τι τους διαδηλωτές στους δρόμους του Καΐρου είχε πει - οι λέξεις που θα μπορούσε να ενθαρρύνει το γεγονός δημοκρατία υποστηρικτές στον μουσουλμανικό κόσμο .

ικανότητα της Τουρκίας να ευδοκιμήσουν ως κυρίως μουσουλμανική χώρα που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις - αν και ψυχρός - με το Ισραήλ είναι αυτό που Αμερικανοί αξιωματούχοι θα ήθελε να δει άλλα έθνη μουσουλμανικές ανάπτυξη.

Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι οι δράσεις που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν εναντίον του τουρκικού μέσα ενημέρωσης έχουν μια αιτία για κάποια ανησυχία, ένα σημείο που έκανε πρόσφατα ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Francis J. Ricciardone νεώτερος, ο οποίος ήταν πρεσβευτής στην Αίγυπτο από 2005 - 2008.

Με τις αιγυπτιακές στρατιωτικές πιθανό να παίξει τον ρόλο του πολιτικού εγγυητή σε κάθε μετάβαση από τον κανόνα του κ. Μουμπάρακ, οι αναλυτές δείχνουν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την εισαγωγή νέων πολιτικών κομμάτων, γράφοντας ένα σύνταγμα από το μηδέν και, τελικά, την ενίσχυση στην άκρη και να αφήσει τη δημοκρατική διαδικασία παίζουν έξω (όπως άβολα με αυτό θα μπορούσε να) - τα οποία ο τουρκικός στρατός έχει κάνει από το πραξικόπημα του 1980.

«Οι στρατιωτικοί δεν ενεργώ τολμηρά το χέρι της στην Τουρκία", δήλωσε ο Soner Cagaptay, αναλυτής στην Ουάσιγκτον Ινστιτούτο για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή . Ο κ. Cagaptay είπε επίσης ότι παρόλο που ο κ. Ερντογάν είχε κάνει τα κέρδη όσον αφορά την προώθηση του ατζέντα ισλαμιστών, η στρατιωτική υπηρέτησε ως πραγματική αύξηση.

«Η σχετική συγκράτηση των ισλαμικών κομμάτων στην Τουρκία οφείλεται στον στρατιωτικό τομέα," είπε.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Για τον τουρκικό στρατό, την φιλοσοφία της διοργάνωσης ήταν πάντα διατηρώντας τις παραδόσεις που κοσμική-Παγκόσμιο της Τουρκίας μετά το Πόλεμο ιδρυτής, ο Κεμάλ Ατατούρκ , που στη θέση του. Στην Αίγυπτο, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει επίσημα απαγορευτεί, ο στρατός έχει δει περισσότερο ως ο υπερασπιστής του αυταρχικού status quo, και όχι κοσμικού ίδια.

Πώς η στρατιωτική στην Αίγυπτο ασχολείται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα - μακράν η πιο ισχυρή δύναμη των πολιτών της χώρας - θα είναι ζωτικής σημασίας στη διαμόρφωση πολιτικό μέλλον της χώρας.

Μπορεί, όπως συνέβη στην Τουρκία, ενθαρρύνουν τη δημιουργία ανταγωνιστικών πολιτικών κομμάτων; Και μπορεί να το ενθαρρύνει την μετριοπαθή στοιχεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για να έρθει στο προσκήνιο και όχι πιο μαχητικούς φατρίες της;

Η Τουρκία μπορεί να έχει ένα πιο άμεσο ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό το μέτωπο.κόμμα του κ. Ερντογάν έχει ήδη δημιουργήσει δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα - αποτέλεσμα της μακράς και επιτυχημένης εκστρατείας του κ. Ερντογάν να παρουσιάζεται ως ένα κυρίαρχο και όλο και περισσότερο αντι-ισραηλινή φωνή στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με έρευνα Dore Gold στο Κέντρο της Ιερουσαλήμ για τις δημόσιες υποθέσεις, τρία μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας - δύο από τους οποίους υπηρετούν στο Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο - ήταν από τις τουρκικές την αιγίδα του πλοίου που είχεδεχθεί επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις στο δρόμο του για παροχή βοήθειας στους Λωρίδας της Γάζας Μάιο .

«Υπάρχει μια μεγάλη ιδεολογική συμβατότητας μεταξύ του ΑΚΡ και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», δήλωσε ο κ. Χρυσός, πρώην κορυφαίος σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ, αναφερόμενος στην Ερντογάν Δικαιοσύνης κ. και Ανάπτυξης. «Αυτό είναι κάτι για να παρακολουθήσουν προσεκτικά."

Ίσως, αλλά στο τέλος που θα μπορούσε να είναι ένα συν και όχι μείον.

Για όλους τους ισλαμιστές συμπάθειές του, ο κ. Ερντογάν βρίσκεται στη ρίζα πραγματιστής. Ως νέος firebrand φυλακίστηκε για antisecular ρητορική του, αλλά τώρα, μετά από επεξεργασία εντός δημοκρατικού πλαισίου της Τουρκίας και όχι έξω από αυτό, αυτός αναγνωρίζεται ως ίσως η πιο επιδραστική φιγούρα της Μέσης Ανατολής.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails