powered by Agones.gr - opap

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

«Η λύση του Κυπριακού περνάει από τη Μόσχα»


Στην «Ελευθεροτυπία δημοσιεύεται μια κυριολεκτικά συγκλονιστική συνέντευξη ενός παλαιού Άγγλου διπλωμάτη για το Κυπριακό.

Το συγκλονιστικό δεν έγκειται στο ότι αποκαλύπτει πρωτόγνωρα πράγματα.

Είναι ότι 
α) συνθέτει το γεωπολιτικό παζλ της ευρύτερης περιοχής με μοναδική απλότητα, γνώση και οξυδέρκεια
β) καταγράφει τα αυτονόητα που εμείς, σαν στρουθοκάμηλοι, κάνουμε ότι δεν συνέβησαν ή ότι δεν γίνονται.

Με το ψύχραιμο μάτι του «τρίτου» καταλογίζει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα αδράνεια, φόβο και φανφαρονισμό.

Ενώ θεωρεί τον φόβο εν μέρει δικαιολογημένο, διότι η Ελλάδα δεν ελέγχει απόλυτα ό,τι συμβαίνει, καταμαρτυρεί στον ολίγιστο ΓΑΠ ότι επιδίδεται σε ανώφελες διπλωματικές «κορώνες». 
Γνήσιο τέκνο του παπανδρεϊσμού που από τη μια βύθιζε το «Χόρα» και από την άλλη λεηλατούσε το πιο ιερό ελληνικό κονδύλι : αυτό των αμυντικών δαπανών για την υπεράσπιση της εθνικής ύπαρξης.

Από το κείμενο προκύπτει αβίαστα αυτό που αποτελεί πεποίθησή μας λόγω γεωγραφίας και όχι λόγω συμπάθειας προς τη Ρωσία, η οποία πλείστες φορές μας έχει προκαλέσει εθνικά δεινά. Από την υπαναχώρηση στα Ορλωφικά μέχρι την στήριξη του Κεμάλ και την άδηλη υποστήριξη του Ζαχαριάδη.

Ωστόσο, μετά και την τελευταία επίσκεψη Νταβούτογλου, εν είδει ήδη επικυρίαρχου στον εθνικό μας χώρο, μια σκέψη στριφογυρνάει στο μυαλό μου και την θέτω στην κρίση όλων σας.
Η Ελλάδα θα αποφύγει την δορυφοριοποίηση από την Τουρκία με ένα άλλο επεισόδιο «Ρωσσοτουρκικού Πολέμου». 

Ξεκινήσαμε με σκοπό να κάνουμε μια σταχυολόγηση των σημαντικότερων αποσπασμάτων, για να γίνουν κτήμα και όσων …βαριούνται να πολυδιαβάζουν.

Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι «δεν πετιέται τίποτα» : αξίζει να διαβαστεί, όλη, με προσοχή.

Το πλήρες κείμενο εδώ: «Η λύση του Κυπριακού περνάει από τη Μόσχα»

Μοναδική επισήμανση η παρακάτω, αφιερωμένη στους πνευματικά ελλιπείς που διαρκώς κατακεραυνώνουν σαν «θεωρίες συνωμοσίας» τις ορατές και αόρατες πολιτικές επιδιώξεις των ισχυρών (και λιγότερο ισχυρών), και σαν «εθνικιστές» όσους εξακολουθούν να θέτουν ως πρωτεύοντα τα εθνικά δίκαια και τη υπεράσπισή τους.

«Από τη διπλωματία γιατί φύγατε;

ο σοβαρότερος λόγος ήταν η αίσθηση ότι η Βρετανία είχε πάψει πλέον να είναι ανεξάρτητη, συνεπώς, στο υπόλοιπο της καριέρας μου, δεν θα δούλευα για την πατρίδα μου αλλά για την Αμερική…».

…ανακάλυψα ένα έγγραφο του 1975, υπαγορευμένο από τον επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, το οποίο έλεγε: “Πρέπει να διαιρέσουμε τους Έλληνες και τους Τούρκους“.

Προφήτης

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails