powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Η Ευρώπη σε κρίση


Μήνυμα για στήριξη τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας, και για την εξεύρεση συνολικής λύσης έστειλε χθες ο πρόεδρος Ομπάμα προς την καγκελάριο Μέρκελ µέσω του υπουργού Οικονοµικών, Τίµοθι Γκάιτνερ.
Ο Τίµοθι Γκάιτνερ, ο οποίος επισκέφτηκε χθες τη Γερµανία, κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τη χρυσή τοµή µεταξύ της εφαρµογής σκληρών δηµοσιονοµικών µεταρρυθµίσεων στην ευρωζώνη και της χορήγησης οικονοµικής υποστήριξης σε χώρες µέλη µε προβλήµατα όπως είναι και η Ελλάδα.
Στόχος των ΗΠΑ είναι να ασκήσουν ουσιαστική πίεση στην Ευρώπη, έτσι ώστε να υιοθετηθεί μια συνολική λύση, η οποία θα εκφραστεί στις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής 11 και 24-25 Μαρτίου, σαν απάντηση στα «πυρά» που δέχονται από τις αγορές, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, δύο χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών µετά τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε δήλωσε πως περιµένει ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό πως οι ΗΠΑ περιμένουν από τους ισχυρούς της Ευρώπης να αναλάβουν άμεσα δράση.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η επίσκεψη Γκάιτνερ στη Γερµανία, χαρακτηρίζεται ασυνήθιστη και υποδηλώνει τη µεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις.
Στο πίσω μέρος του μυαλού των Αμερικάνων βρίσκεται πάντα το δεδομένο πως αν δεν βρεθεί συνολική λύση στα προβλήµατα της ευρωζώνης, µέχρι τα τέλη Μαρτίου, όχι µόνο µπορεί να κινδυνεύσουν και άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, όπως η Πορτογαλία, αλλά μπορεί η κρίση να περάσει και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Οι συναντήσεις και επαφές του Γκάιτνερ υποδηλώνουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιµετωπίζει ο Λευκός Οίκος την κατάσταση που έχει διαµορφωθεί. Ο Αµερικανός υπουργός Οικονοµικών είχε επαφές µε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Μπούντεσµπανκ) Άξελ Βέµπερ, τον υπουργό Οικονοµίας Ράινερ Μπρούντερλε και συνέχισε τις διαβουλεύσεις µε τον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε.
Στην συνέντευξη Τύπου µετά τη συνάντησή του µε τον Σόιµπλε, ο Αμερικάνος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία ανάµεσα στην υποστήριξη των µεταρρυθµίσεων που ζητούν από τις χώρες µέλη της ευρωζώνης και στην οικονοµική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να εφαρµοστούν αυτές. Για αυτά που μας αφορούν επισήμανε πως είναι απίστευτα δύσκολες οι µεταρρυθµίσεις που εφαρµόζονται από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και άλλες χώρες και τόνισε ότι για να έχουν αυτές αποτέλεσµα χρειάζεται προσεκτικά σχεδιασµένη οικονοµική βοήθεια υπό όρους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κάνουν καίρια παρέµβαση, προτού ληφθούν κρίσιµες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους για την ευρωζώνη, ιδιαίτερα για συγκεκριµένες χώρες όπως η δική µας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της 29ης του περασµένου Απριλίου που ο ίδιος ο πρόεδρος Οµπάµα είχε µιλήσει τηλεφωνικά µε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λίγα εικοσιτετράωρα προτού αποφασιστεί η χορήγηση της οικονοµικής βοήθειας των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ∆ΝΤ. Η παρέµβαση αυτή θεωρείται ότι ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που έκαµψαν τότε την αντίσταση της Μέρκελ, η οποία µέχρι την τελευταία στιγµή κρατούσε σκληρή στάση απέναντι στη χώρα µας.
Λίγες ηµέρες νωρίτερα, στις 23 Απριλίου, ο Γκάιτνερ είχε ζητήσει από την Ε.Ε., το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και την Ελλάδα να κινηθούν γρήγορα προκειµένου να συµφωνηθεί το πακέτο της οικονοµικής βοήθειας προς τη χώρα µας. Εξάλλου, στις 28 Φεβρουαρίου φέτος, ο πρόεδρος Οµπάµα είχε έλθει ξανά σε επαφή µε τη Μέρκελ ζητώντας τη λήψη ολοκληρωµένης δραστικής λύσης για να αντιµετωπιστούν τα προβλήµατα στη ζώνη του ευρώ.
Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι εάν δεν βρεθεί συνολική λύση στα προβλήµατα της ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, τότε µπορεί όχι µόνο να κινδυνεύσουν κι άλλες χώρες αλλά και να περάσει η κρίση στην άλλη πλευρά του ατλαντικού.
Η ανησυχία των ΗΠΑ αλλά και των Ευρωπαίων και όλου του υπόλοιπου κόσµου για την οικονοµική κατάσταση στη χώρα µας αντικατοπτρίζεται στη χθεσινή προειδοποίηση της Standard & Poor’s ότι µια ενδεχόµενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα µπορούσε να είναι καταστροφική.
Μία µέρα µόλις µετά την υποβάθµιση της ελληνικής οικονοµίας από έναν άλλο οίκο, τους Moody’s, ο επικεφαλής των αξιολογήσεων κρατικού χρέους της Standard & Poor’s, Μόριτζ Κρέιµερ, χτύπησε το καµπανάκι του κινδύνου ότι «ο αντίκτυπος (από µια χρεοκοπία) µπορεί να είναι τόσο καταστροφικός, που θα πρέπει να δηµιουργηθεί κάθε πιθανή άµυνα για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόµενο». Η Standard & Poor’s πιστεύει ότι «εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο ρυθµός ανάκτησης για τους οµολογιούχους θα κυµαίνεται µεταξύ 30% και 50%».
Για αυτούς τους λόγους, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί ότι είναι κρίσιµη η Σύνοδος Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου για να διαπιστωθεί πώς θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να αντιµετωπίσουν την κρίση χρέους που απειλεί σήµερα την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τους Financial Times στην περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα οι µεγαλύτεροι χαµένοι θα είναι τα ευρωπαϊκά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. Συνεχίζοντας σημειώνει ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για την αντιµετώπιση της κρίσης συνολικά αλλά και τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας. Εάν κάτι τέτοιο δεν συµβεί, σύμφωνα με τους Financial Times, η ευρωζώνη µπορεί να βρεθεί µπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις να πρέπει να αντιμετωπίσει µια χρεοκοπία εντός της.
Είναι λοιπόν προφανές, συνεχίζει το δηµοσίευµα, γιατί ανησυχεί τόσο πολύ ο Λευκός Οίκος που πιέζει µε κάθε τρόπο τη Γερµανία να δώσει το πράσινο φως στην υιοθέτηση συνολικής λύσης για την ευρωζώνη και κυρίως να συµβάλει στην ελάφρυνση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τα µεγάλα βάρη του δανεισµού. Όπως έχει αποδειχθεί, οι οικονοµικές κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα και µια τέτοια κρίση που πλήττει σήµερα την Ευρώπη µπορεί εύκολα να απειλήσει τις ΗΠΑ που έχουν µεγάλα χρέη και ελλείµµατα.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails