powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Αισιόδοξος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για την κρίση στην Ελλάδα.


Αισιόδοξος ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα ξεπεραστεί εμφανίσθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, τονίζοντας ότι “όπως συνήθως συμβαίνει, μετά από μία κρίση, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βγαίνουν καλύτεροι και ποιο δυνατοί”. Ο ίδιος ύπογράμμισε επίσης ότι σχετικά με την αμερικανική πολιτική στα ελληνικά εθνικά θέματα, υπάρχει “επαυξημένη ευαισθησία” για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο “ευνοούν τις προσπάθειες για σωστή επίλυση” των προβλημάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υποστήριξε ότι “ρεαλιστικά, πραγματιστικά, πρέπει να δούμε ότι διερχόμαστε μια μεγάλη κρίση. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε πράγματα τα οποία δεν είναι καθόλου ωραία. Είναι μια δύσκολη εποχή. Βέβαια, η δυσκολία δεν έχει μία μοναδικότητα, με την έννοια ότι συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Και εδώ στην Αμερική βιώνουμε αυτή την πραγματικότητα πάρα πολύ”.

Τόνισε επίσης ότι “η κατάσταση στην Ελλάδα έχει πάρει όμως ένα ιδιαίτερο χρώμα και μια ιδιαίτερη διάσταση. Παρ’ όλα αυτά, αν σκεφτούμε το τι πέρασε η Ελλάδα μέχρι σήμερα, μέσα από ποια γεγονότα επιβίωσε, δεν μπορούμε πάρα να είμαστε αισιόδοξοι. Θυμάμαι τα δικά μας χρόνια, τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, τις μετέπειτα δυσκολίες, τη δικτατορία. Η Ελλάδα άντεξε, τα πέρασε και τα ξεπέρασε όλα αυτά. Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε σημερινοί σ’ αυτό τον πλανήτη και έχουμε μια ιστορία που πάει πολύ πίσω, περίπου εννέα χιλιάδες χρόνια. Μπορεί να μην έχουμε τον πληθυσμιακό αριθμό των Κινέζων ή των Ινδών. Είμαστε λίγοι, αλλά αυτοί οι λίγοι δεν έχουμε απλά επιβιώσει μέχρι σήμερα. Έχουμε δώσει φως, πολιτισμό και επιστήμες. Επομένως, με βάση τη μακρά ιστορία και εμπειρία που έχουμε, είμαι βέβαιος ότι κι αυτή η κρίση θα αντιμετωπιστεί και θα υπερνικηθεί. Και όπως συνήθως συμβαίνει, μετά από μία κρίση, η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός βγαίνουν καλύτεροι και ποιο δυνατοί”.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και στη στάση των ΗΠΑ, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε ότι “το καινούριο στοιχείο, που δεν εξαρτάται τόσο από τους κύριους παράγοντες που παίζουν ρόλο, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο και τα κράτη που δημιούργησαν τα προβλήματα, είναι ότι σήμερα το τοπίο είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα το 2002, το 2004 και το 2006. Τώρα”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά “υπάρχει επαυξημένη ευαισθησία, από αμερικανικής πλευράς, για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικής ελευθερίας και ελευθερίας των λαών για να προσδιορίζουν τον εαυτό τους, χωρίς να απειλούνται μονίμως από επεκτατικές βλέψεις γειτόνων ή παραγειτόνων τους. Αυτό το στοιχείο διαπιστώνω και από τις επαφές μου”.

Τόνισε επίσης, ότι “όταν ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέφθηκε την Τουρκία, μίλησε μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο για τη Σχολή της Χάλκης, αλλά και για το Κυπριακό. Αυτό ήταν πρωτοφανές, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο από Αμερικανό ηγέτη. Είναι ένα βήμα προόδου, γιατί δείχνει την κατεύθυνση που οι ΗΠΑ επιθυμούν να βαδίσουν σ’ αυτά τα ζητήματα. Και πάνω σ’ αυτή την πορεία βαδίζει η Αμερική. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τώρα τις σημαντικές εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και σε χώρες του αραβικού κόσμου με τους λαούς τις περιοχής να διεκδικούν το δικαίωμά τους να ζουν ελεύθεροι, να έχουν ψωμί και να ζουν δημιουργικά. Εδώ, έχουμε ένα καινούριο επιπλέον στοιχείο, το οποίο λειτουργεί θετικότατα υπέρ των υποθέσεών μας, γιατί εντάσσεται στον ίδιο κύκλο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Παράλληλα, ο κ. Δημήτριος διατύπωσε την άποψη ότι “όλες αυτές οι εξελίξεις ευνοούν τις προσπάθειες για σωστή επίλυση των ελληνικών εθνικών θεμάτων. Τώρα, πόσο αποφασιστική θα είναι η πρόοδος, τι συγκεκριμένα αποτελέσματα θα δώσει από πλευράς τακτικής, δεν μπορώ να προβλέψω. Περιμένουμε το καλύτερο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι έστω και για το λιγότερο. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να τοποθετούμε τα ζητήματά μας στις σωστές τους διαστάσεις και να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας”.

Αναφερόμενος στις προετοιμασίες για την ελληνική παρέλαση που θα γίνει στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν στις 27 Μαρτίου και στην οποία συμμετέχει για 12η φορά, είπε ότι “είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή άλλων καταστάσεων σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, κάθε φορά που πραγματοποιείται η παρέλαση υπάρχει ενθουσιασμός, παλμός, αναζωογόνηση και αναζωπύρωση των ομογενών. Γι’ αυτό και φέτος, η παρέλαση πρέπει να δείξει το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ο Ελληνισμός είναι φτιαγμένος για να ζει αιωνίως και να προσφέρει”.

Πηγή: ΣΑΕ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails