powered by Agones.gr - opap

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Η Ευρωβουλή υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις: Εγκαλεί την τουρκική κυβέρνηση για casus belli, παραβιάσεις και Κυπριακό


Το τέλμα στην μακρά και αβέβαιη πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ επιβεβαιώνει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο επικρίνει την ολιγωρία της κυβέρνησης Ερντογάν ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αλλά και τις επιβαλλόμενες σχέσεις καλής γειτονίας με Ελλάδα και Κύπρο. Το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί η απειλή του casus belli, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να βάλει τέλος στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και να αποσύρει τον κατοχικό στρατό από την Κυπριακή Δημοκρατία.


Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τετάρτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζεται ανησυχία για την «βραδεία πρόοδο» της Τουρκίας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του 2010.
Υπογραμμίζεται ότι το αδιέξοδο στην επίλυση του Κυπριακού, η έλλειψη διαλόγου μεταξύ των τουρκικών πολιτικών κομμάτων και η υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου και των άλλων βασικών δικαιωμάτων επιβραδύνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.


Casus belli, παραβιάσεις, κατοχικός στρατός
Στο ψήφισμα χαρακτηρίζεται «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί ακόμη η απειλή του casus belli που έχει κηρύξει η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά της Ελλάδας και τονίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να παύσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.
Υπογραμμίζεται ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (που έχει υπογραφεί από την ΕΕ, τα 27 κράτη-μέλη και όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες, και αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου) δεν έχει υπογραφεί ακόμη από την τουρκική κυβέρνηση, την οποία καλεί να το πράξει αμέσως.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν ακόμη από την Τουρκία να «διατηρήσει το διττό πολιτισμικό χαρακτήρα» της Ίμβρου και της Τενέδου, και να βελτιώσει την πρόσβαση της ελληνικής μειονότητας στην εκπαίδευση και την ιδιοκτησία.
Στο ψήφισμα σημειώνεται παράλληλα ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας, για πέμπτη συνεχή χρονιά, να εφαρμόσει το «Πρόσθετο Πρωτόκολλο», το οποίο απαιτεί από τη χώρα να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στα αεροπλάνα και στα πλοία που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα γεγονός που εξακολουθεί να επηρεάζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο» και να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο, διευκολύνοντας την πρόσβασή της σε στρατιωτικές ζώνες και αρχεία. Η Ευρωβουλή ζητεί ακόμη από την Τουρκία και τις τουρκοκυπριακές αρχές να απέχουν από τη δημιουργία νέων οικισμών Τούρκων πολιτών στη νήσο.
Παροτρύνονται, μετ' επιτάσεως οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν εντατικά, όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, για να κεφαλαιοποιήσουν την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αποσύρθηκε τροπολογία του ΕΛΚ για «προνομιακή σχέση»
Η διατύπωση και η ιδιαιτερότητα του κειμένου αποτέλεσαν αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συμφώνησε να αποσύρει μία τροπολογία με την οποία καλούσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να «εξετάσουν τη δυνατότητα θέσπισης μίας προνομιακής εταιρικής σχέσης» με την Τουρκία ως εναλλακτική λύση αντί της πλήρους ένταξης στην ΕΕ.
Σε αντάλλαγμα, η επιτροπή απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον «κοινό στόχο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», κάτι που θα επιθυμούσε η ομάδα των Σοσιαλιστών. Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων επέλεξε να χρησιμοποιήσει αντ' αυτού την ίδια διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε και το 2009, περιγράφοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία το 2005 ως την «αφετηρία μιας μακράς και ανοιχτής διαδικασίας».


Κριτήρια της Κοπεγχάγης
Σχετικά με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία προκειμένου να ολοκληρώσει την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ, στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνεται ότι:
* Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ακόμη, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τις διατάξεις που απορρέουν από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλό της.
* Οι συνθήκες της τουρκικής Δικαιοσύνης δεν έχουν βελτιωθεί ακόμη επαρκώς, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα σε δίκαιη και έγκαιρη δίκη.
* Υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, με συχνές τις παρεμβάσεις λογοκρισίας και τις συλλήψεις δημοσιογράφων.
* Η κύρωση του προαιρετικού πρωτοκόλλου στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων εκκρεμεί από το 2005 και παροτρύνεται το τουρκικό Κοινοβούλιο να το κυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
* Με βάση τον τουρκικό κώδικα ποινικής δικονομίας, από το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο η περίοδος προφυλάκισης παρατείνεται σε 10 έτη, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ευρωπαϊκών προτύπων.
*Αγνοούνται οι εκκλήσεις, που έχει διατυπώσει σε προηγούμενα ψηφίσματά του το Ευρωκοινοβούλιο, για μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, με μείωση του κατώτατου ορίου του 10%, ούτως ώστε να ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο ο κομματικός πλουραλισμός και να αντικατοπτρίζεται καλύτερα ο πλουραλιστικός χαρακτήρας της τουρκικής κοινωνίας.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε την ικανοποίηση τους για την έγκριση συνταγματικών τροποποιήσεων από την Τουρκία, αλλά υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για «συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση», η οποία θα μετατρέψει την Τουρκία σε μια πραγματικά πλουραλιστική δημοκρατία.
Χαιρέτισαν, ακόμη, την πρόσφατη οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή και επισήμαναν ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, η Επιτροπή θα πρέπει να αρχίσει «διάλογο για τις θεωρήσεις με ιδιαίτερη προσοχή στους όρους εισόδου επιχειρηματιών και φοιτητών που ταξιδεύουν στην ΕΕ».
Μεταξύ των κυρίων προκλήσεων που απομένουν, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης αυτολογοκρισίας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και στους διαδικτυακούς τόπους, την κατάσταση των γυναικών και την αύξηση του αριθμού των λεγόμενων «εγκλημάτων τιμής» και των καταναγκαστικών γάμων, καθώς και την έλλειψη προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο ζήτημα της νομικής προστασίας των μειονοτήτων αυτών, ώστε να μπορούν να κατέχουν ιδιοκτησίες, να λειτουργούν χώρους λατρείας ή να εκπαιδεύουν κληρικούς, είναι «μόνο περιορισμένη», υπογραμμίζει το Ευρωκοινοβούλιο.


ΤΟ ΒΗΜΑ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails