powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΠΙΔΑ..Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ "ΔΗΘΕΝ"ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ...

Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ήταν πολιτικοστρατιωτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ελλάδα στα μέσα Μαΐου του 1965 και ήταν η αφορμή για την αποστασία του 1965. Ο ΑΣΠΙΔΑ («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδέαν, Δημοκρατίαν, Αξιοκρατίαν») ήταν υποτίθεται μυστική οργάνωση αξιωματικών εντός του στρατεύματος υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου, γιου του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Ουδέποτε προέκυψαν ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για την υποτιθέμενη ομάδα αυτήν, η αποκάλυψη όμως αυτή τροφοδότησε τις εφημερίδες και τους εχθρούς του Γ. Παπανδρέου και οδήγησε τελικά σε πολιτειακή κρίση,

Στις 12 Μαΐου του 1965 ο Στρατιωτικός Διοικητής των ελληνικών δυνάμεων Κύπρου Στρατηγός Γρίβας έστειλε έκθεση στον Έλληνα υπουργό Άμυνας Πέτρο Γαρουφαλιά αναφέροντάς του ότι έγινε κίνηση ίδρυσης οργάνωσης με την επωνυμία «ΑΣΠΙΔΑ» από ομάδα αξιωματικών και ότι υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του τότε καθεστώτος. Είχε μάλιστα αναφερθεί τότε, ότι αρχηγός και υποκινητής την κίνησης αυτής ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το υπουργείο ανέθεσε ατον αντιστράτηγο Σίμο να μεταβεί στην Κύπρο και να διεξαγάγει ανακρίσεις για το ζήτημα. Ο αντιστράτηγος ερευνά τα στοιχεία, εξετάζει 93 μάρτυρες και αποφαίνεται:

«Απεδείχθη πράγματι ότι εγένετο κίνησις ιδρύσεως οργανώσεως υπό την επωνυμίαν «ΑΣΠΙΔΑ» υπό ομάδος αξιωματικών με τον ιδιοτελή σκοπόν την εξυπηρέτησιν ατομικών συμφερόντων αυτών και των μελών της οργανώσεως διά της προωθήσεως μεμυημένων αξιωματικών εις επικαίρους και σημαινούσας θέσεις ή καί τινα άλλον απώτερον, όστις ούτε απεδείχθη εκ της εξετάσεως ούτε διεφάνη... Δεν απεδείχθη ότι η κίνησις αύτη είχε πολιτικάς επιδιώξεις ή σύνδεσμον τινά με πολιτικά πρόσωπα».

Προτείνει την απόταξη τεσσάρων λοχαγών και τον πειθαρχικό έλεγχο άλλων έξι λοχαγών και υπολοχαγών.

Ο τέως Βασιλιάς μην αποδεχόμενος το πόρισμα Σίμου και μετά απο παρέμβαση του τότε υπουργού Εθνικής άμυνας Γαρουφαλιά, ζητά απο τον πρωθυπουργό της χώρας Γ.Παπανδρέου να παραπέμψει την υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ» στο Στρατοδικείο. Υπακούει στη βασιλική εντολή και για λόγους ισορροπίας παραπέμπει και την υπόθεση «Περικλής» που αφορούσε την ανάμειξη του Στρατού στο εκλογικό πραξικόπημα του 1961. Ύστερα απο εκδίκαση της υπόθεσης αποδείχτηκε σκευωρία εναντίον του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου καθώς και δημοκρατικών Στρατιωτικών με αποτέλεσμα τα Ιουλιανά του 1965 και αργότερα το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Ποτέ δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων και ο αριθμός των αξιωματικών που φέρεται να συμμετείχαν ήταν περιορισμένος. Φαίνεται ότι όντως υπήρξε η οργάνωση αυτή, αποτελούνταν όμως μάλλον από χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και δεν ήταν επικίνδυνη ούτε για το στράτευμα ούτε για το πολίτευμα. Ενδέχεται να ήταν απάντηση στις οργανώσεις ακροδεξιών που υπήρχαν τότε και δρούσαν ανενόχλητες και οι οποίες αποδείχτηκαν πολύ πιο επικίνδυνες για τη δημοκρατία.

Η δίκη της υποθέσεως «ΑΣΠΙΔΑ» ξεκίνησε το 1966 και από τις 30 Ιανουαρίου 1967 διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών. Συνήγορος υπεράσπισης στην δίκη ήταν ο Νικηφόρος Μανδηλαράς, ο οποίος απέδειξε τη σκευωρία που είχε σκοπό να ενοχοποιηθούν πολιτικοί και δημοκρατικά στελέχη του Στρατού.

Εικάζεται ότι η υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ» ήταν κίνηση αντιπερισπασμού παραστρατιωτικών κύκλων στην αποκάλυψη από την κυβέρνηση του σχεδίου «Περικλής» με απώτερο στόχο τη δημιουργία αναταραχής και τον έλεγχο του στρατεύματος।

Το ότι ο AΣΠΙΔΑ ήταν πραγματικός αποκαλύφθηκε δύο δεκαετίες μετά τα γεγονότα στη δεκαετία του 80 όταν είχαν τελειώσει όλα.

Τότε εμφανίσθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία του 1985 υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που στις αφίσες και τα φυλλάδιά τους έγραφαν υπερηφάνως "Μέλος της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ" δηλαδή διαφήμιζαν μία οργάνωση που υποτίθεται ήταν ανύπαρκτη.
Γιατί όμως μέχρι τότε όλη η κεντροαριστερά επέμενε λυσσαλέα ότι δεν υπήρχε ο ΑΣΠΙΔΑ ; Eιναι πολύ απλό.Ο ΑΣΠΙΔΑ και η ανάμιξη του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ο λόγος της κρίσεως του 1965.Ο βασιλιάς υπέδειξε στον Γεώργιο Παπανδρέου ότι υπήρχε ασυμβίβαστο στο να είναι ο ίδιος προιστάμενος του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης που θα έκανε τις ανακρίσεις για τον ΑΣΠΙΔΑ εφόσον ύποπτος θα ήταν ο γιος του-πόσο μάλλον που υπήρχε άλλος υπουργός,ο Γαρουφαλιάς,και η κίνηση να αναλάβει το Υπουργείο ακριβώς τη στιγμή που κατηγορείτο ο γιος του οπωσδήποτε θα ήταν επηρεασμός της δικαιοσύνης.Εάν αποδεικνυόταν ότι πράγματι υπήρχε ο ΑΣΠΙΔΑ τότε τα βασιλικά επιχειρήματα ήταν εύλογα.Αρνήθηκαν λοιπόν μέχρι τέλους ότι υπήρχε ο ΑΣΠΙΔΑ αλλά στη δεκαετία του 80 όταν δεν υπήρχε πια θέμα τα μέλη του έφεραν υπερηφάνως τον τίτλο του.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails