powered by Agones.gr - opap

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Τρύπα φοροδιαφυγής ανοίγει η φοροκάρτα
Του Σπύρου Δημητρέλη

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι με την καθιέρωση της φοροκάρτας θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, ωστόσο, από σήμερα που διατίθεται η κάρτα ανοίγει ένα νέο παράθυρο φοροδιαφυγής. Οι φορολογούμενοι που θα την χρησιμοποιούν θα χτίζουν κανονικά την αξία των δαπανών που απαιτείται προειμένου να μην πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος. Θα λαμβάνουν, όμως, κανονικά και τις έντυπες αποδείξεις από τις αγορές τους που θα δηλώνονται με αυτήν. Θα έχουν, έτσι, ουσιαστικά τη δυνατότητα να διπλο-υπολογίσουν τις δαπάνες με αποδείξεις που δηλώνονται με τη φοροκάρτα. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και αναζητούν τρόπους προκειμένου να το αντιμετωπίσουν.

Ας δούμε όμως πως λειτουργεί η παραπάνω διαδικασία πρακτικά. Ένας φορολογούμενους έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ. Για να μην επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο θα πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά αποδείξεις αξίας 7.500 ευρώ (δηλαδή το 25% του εισοδήματός του).

Ας υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είναι κάτοχος και χρήστης της φοροκάρτας και πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ κάνοντας αγορές με απόδειξη 50 ευρώ. Δηλώνει τη συγκεκριμένη δαπάνη με τη φοροκάρτα και λαμβάνει κανονικά και την έντυπη απόδειξη από το ταμείο του σούπερ μάρκετ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος μπορεί στην επόμενη φορολογική δήλωση να αναγράψει όχι μόνο την δαπάνη που δήλωσε ηλεκτρονικά με τη φοροκάρτα, αλλά και την ίδια δαπάνη που εμφανίζεται στην έντυπη απόδειξη, δηλαδή να δηλώσει συνολικά 100 ευρώ. Ο ίδιος φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να δώσει την απόδειξη σε κάποιον συγγενή ή φίλο ο οποίος θα τη δηλώσει στη δική του φορολογική δήλωση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος είναι περίπλοκη καθώς αν θεσπιστεί διαδικασία με έκδοση απόδειξης για όσους χρησιμοποιούν τη φοροκάρτα, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στον υπολογισμό του οφειλόμενου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, αφού υπολογίζεται βάσει των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Από την άλλη, η πιθανή θέσπιση μιας διαδικασίας ακύρωσης των αποδείξεων από τους καταστηματάρχες δημιουργεί περισσότερο φόρτο εργασίας στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Η φοροκάρτα θα διατίθεται από σήμερα σε όλες τις τράπεζες και για να την χρησιμοποιήσει κάποιος θα πρέπει να την ενεργοποιήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://link.minfin.gr/kartaτου υπουργείου Οικονοµικών ή στέλνωντας SMS μέσω κινητού στο 54053 (χρέωση: 0,011 ευρώ / SMS, τυπολογία: ΑΦΜ, κενό, 10ψήφιος αριθµός της κάρτας αποδείξεων).

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την φοροκάρτα

Τι είναι η κάρτα αποδείξεων (φοροκάρτα);Η φοροκάρτα είναι μια προσωπική κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ώστε να επωφεληθεί της έκπτωσης που του αναλογεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, χωρίς άλλη διαδικασία. Η Κάρτα Αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να σας διευκολύνει, απαλλάσσοντάς σας από τη συλλογή και την καταμέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή στις αρμόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ την Κάρτα Αποδείξεων;Μπορείτε να προμηθευτείτε την Κάρτα Αποδείξεων σας δωρεάν από οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών, η λίστα των οποίων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μαςhttp://link.minfin.gr/karta, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσετε κανένα προσωπικό ή φορολογικό σας στοιχείο.

Πώς λειτουργεί η κάρτα συλλογής αποδείξεων;Κάθε Κάρτα διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την Κάρτα συνδέοντας τον αριθμό της με τον Α.Φ.Μ. του (χωρίς τη διαμεσολάβηση της Τράπεζας ή τρίτων), με τους εξής τρόπους:  Αποστέλλοντας ένα SMS, μέσω κινητού τηλεφώνου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), στο 54053 (χρέωση: 0.011 Eυρώ/sms, τυπολογία: «Α.Φ.Μ., κενό, 10ψήφιος αριθμός της Κάρτας Αποδείξεων»)  ή μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδαhttp://link.minfin.gr/kartaτου Υπουργείου Οικονομικών Η Κάρτα Αποδείξεων είναι πλέον ενεργοποιημένη και μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή που επιλέγει ο φορολογούμενος.

Σε ποιες επιχειρήσεις/συναλλαγές μπορώ να χρησιμοποιήσω την Κάρτα Αποδείξεων και με ποιον τρόπο; Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση/επιτηδευματία διαθέτει Συσκευή Αποδοχής  Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (Point of Sales-POS). Η συναλλαγή καταγράφεται με μια απλή διαδικασία: μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας «περνάει» την Κάρτα Αποδείξεων από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής.

Είναι η χρήση της Κάρτας Αποδείξεων υποχρεωτική για τους φορολογούμενους;Η Κάρτα Αποδείξεων είναι ανώνυμη, δεν είναι υποχρεωτική και έχει σκοπό να διευκολύνει τους φορολογούμενους απαλλάσσοντάς τους από τη συλλογή και καταμέτρηση αποδείξεων και την υποβολή τους στις αρμόδιες αρχές, για φορολογικούς λόγους.

Μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα και άλλα μέλη της οικογένειάς μου; Μια οικογένεια μπορεί να έχει περισσότερες κάρτες στις οποίες μπορεί να συνδέσει με το Α.Φ.Μ. των ενηλίκων αυτής. Με αυτό τον τρόπο συλλέγονται και τα έξοδα που γίνονται από μέλη της οικογένειας και αξιοποιούνται κατά τη φορολογική δήλωση του κάθε έτους.

spiros.dimitrelis@capital.gr

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails