powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

πολυτεχνειο 1973

"Εδω Πολυτεχνείο,εδω Πολυτεχνείο.Εκπέμπουμε σε 1.050 χιλιόκυκλους." Μ αυτό το σήμα κλήσεως ο σταθμός του Πολυτεχνείου μετέδιδε τα γεονότα του Νοεμβρίου 1973.Η λειτουργία του σταθμού κάλυψε 34 ώρες-από τις 5 μ.μ. της Πέμπτης 15 Νοεμβρίου ως τις 3 π.μ. του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου. Η απόφαση για τη λειτουργία του ανήκε στη Συντονιστική Επιτροπή,που κατηύθυνε τον αγώνα των φοιτητών μέσα στο Πολυτεχνείο.Στην πρώτη εκπομπή ακούστηκε πρώτα μια φωνή νέας κοπέλας που ανήγγειλε:
"Εδώ Πολυτεχνείο,εδω Πολυτεχνείο.Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελευθερων αγωνιζόμενων φοιτητών,των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων.Εκπέμπουμε σε 1.050 χιλιόκυκλους.Μεταδίδομε μήνυμα συμπαράστασης προς τους φοιτητές και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται κλεισμένοι στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο,των εκπροσώπων του λαού των Μεγάρων που έφθασαν στην Αθήνα για να παρεμποδίσουν την κατάληψη της γης τους."
*"Ο αγώνας είναι κοινός.Δεν είναι μόνο για την πόλη των μεγάρων ή το Πολυτεχνείο.Είναι για την Έλλάδα.Για το λαο της,που θέλει να καθορίζει τη ζωή του και να πορεύεται στο δρόμο της προκοπής.Βασική προυπόθεση είναι η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της λαικής κυριαρχίας".

[Ανάμεσα στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω απο το Πολυτεχνείο ήταν κι οι αγρότες των Μεγάρων.Οι φοιτητες τους χαιρέτησαν στέλνοντας τους το μήνυμα απο τον σταθμό τους.]

*"Πληροφορηθήκαμε ότι λειτουργεί ραδιοφωνικός σταθμός που αυταποκαλείται ραδιοφωνικός σταθμός Πολυτεχνείου μεταδίδοντας εξτρεμιστικά συνθήματα,όπως "Κάτω το Κρατος","η Χούντα έπεσε" και άλλα.Λαε της Αθήνας,λαέ της Ελλάδας.Καταγγέλουμε αυτην την προβοκατόρικη ενέργεια των οργάνων της δικτατορίας,που έχουν σκοπό να μας διασπάσουν και να μας αποκόψουν απο τον κοινό αγώνα του ελληνικού λαου.Ο μόνος ραδιοφωνικός σταθμός που μας αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον αγώνα σου,λαε της Ελλάδας,είναι αυτός που ακούς.Ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών,των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων".

[Οι υπηρεσίες Ασφαλείας εγκατέστησαν άλλο σταθμό που με παραπλανητικά συνθήματα επιχειρούσε να προκαλέσει τη σύγγχυση στους φοιτητές και τον λαό της Αθήνας.]

* "Καταγέλλουμε στον ελληνικό λαο τις αδίστακτες προσπάθειες των μέσων ενημερώσεως,που ελέγχονται απο την κυβέρνηση να παρουσιασθεί η λαική κινητοποίηση σαν ανεύθυνη μεμονωμένη ενέργεια".
* "Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό μας.Καλούμε όλες τις προοδευτικές αντιδικτατορικές δυνάμεις της χώρας να κινητοποιηθούν και να είναι στο πλάι μας.Αγωνιζόμαστε για μια λεύτερη Ελλάδα.Ζήτω η Εθνική Ανεξαρτησία.Ζήτω ο Ελληνικός λαός".* "Ευχαριστούμε τους οικοδόμους για την συμπαράσταση τους.Ευχαριστούμε τους μαθητές των Τεχνικών Σχολών για τη συμπαράσταση τους και την αποχή τους.Ευχαριστούμε τους μαθητές των Γυμνασίων της Αθήνας,που εκδηλώνουν ενεργά την συμπαράσταση και τη συμμετοχή τους στον παλλαικό αγώνα".
* "Κανουμε για ακόμα μια φορά έκκληση προς όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία,προς όλους τους ξένους ραδιοσταθμούς να αναμεταδίδουν σωστά το επίπεδο και την πορεία του αγώνα μας.Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στη Ντόιτσε Βέλ,γιατί κυβερνητικά όργανα επικαλέσθηκαν τις αγγελίες της στη σημερινή προσπάθεια διαστρεύλωσης των θέσεών μας".
* "Δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι οι θέσεις μας είναι: Αντιχουντικές. Παλεύουμε για την ανατροπή της χούντας. Αντιφασιστικές. Παλεύουμε για να εγκαθιδρυθεί αντιφασιστική δημοκρατία στην Ελλάδα. Αντιμπεριαλιστικές.Παλεύουμε για να επιτευχθεί η ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας από τα ξένα συμφέροντα. Καταγγέλουμε το άρθρο 23 του χουντικού Συντάγματος,που αποβλέπει πως νομοθετική αλλαγη είναι δυνατή μόνο εφ' όσον καταλήγει σε μείζονα προστασία των ξένων συμφερόντων".
* "Οι ελεύθεροι Έλληνες φοιτητές που για τρίτη σήμερα μέρα έχουν καταλάβει το σπουδαστικό τους χώρο,θεωρούν πρώτιστο μέλημα τους τη διατήρηση του χώρου αυτού καθώς και της περιουσίας του ιδρύματος...Γίνεται ικανοποιητική μέχρι τώρα προσπάθεια και έχει επιτευχθεί και όσα τμήματα των κτηρίων χρησιμοποιηθούνε να υπάρξει σαφής τάξη.Τα υπόλοιπα τμήματα βρίσκονται κλεισμένα καθαρά και σε υποδειγματική κατάσταση.Με αυτή την ανακοίνωση,την αλήθεια της οποίας διαπίστωσαν Συγκλητικοί καθηγητές μας,θέλουμε να διαψεύσουμε όλες τις φήμες που προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα αναρχούμενο ίδρυμα.Ας αγωνισθούμε όλοι για μια νέα Δημοκρατία".


[Όλη η Αθήνα ακούει τον σταθμό του Πολυτεχνείου.Εκκλήσεις,τραγούδια,ανακοινώσεις,ειδήσεις,μηνύματα].

"Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο καλεί όλους τους δημοσιογράφους των αθηναικών εφημερίδων σε πρεσ κόνφερανσ που θα δοθεί μέσα στο Πολυτεχνείο,στις 3:30 το μεσημέρι.Παρακαλούνται η πύλη και τα μεγάφωνα του Πολυτεχνείου να μεταδώσουν την ανακοίνωση".

[Οι δημοσιογράφοι προσέρχονται στο Πολυτεχνείο.Οι φοιτητες τους διαβάζουν μια ανακοίνωση της επιτροπής τους.Ο σταθμός μεταδίδει την ανακοίνωση].

* "Οι φοιτητές απ όλες τις σχολές στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος συνειδητοποιήσαμε πως τα προβλήματα μας,σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας και τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος,δε λύνονται χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμένης πολιτικής κατάστασης.Αρχίζοντας έτσι έναν πολιτικό αγώνα,οι φοιτητές και οι Έλληνες εργαζόμενοι που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο ξακαθαρίζουν τις θέσεις τους και καλούν τον ελληνικό λαο να συσπειρωθεί γύρω τους και ν' αγωνισθεί μαζί τους ώς την τελική νίκη."

[Ύστερα ακολουθούν γεγονότα που οδηγούν στην εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο.Ο σταθμός μεταδίδει στιγμή σε στιγμή όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω απ το Πολυτεχνείο].

* "Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες λαού έχουν κατακλύσει σε μεγάλη ακτίνα γύρω απο το Πολυτεχνείο,όπου βρισκόμαστε,όλους τους δρόμους,όλες τις πλατείες".
* "Η νίκη είναι κοντά. Όλος ο λαός να κατέβει στους δρόμους της Αθήνας.Γενική κινητοποίηση.Πρέπει να νικήσουμε".
* "Μέτρα για τα δακρυγόνα.Σε περίπτωση που η Αστυνομία χρησιμοποιήσει δακρυγόνα,ο ελληνικός λαος πρέπει να προφυλαχθεί".
* "Λαέ της Αθήνας,τα συνθήματα μας είναι: " Ή τώρα ή ποτε","Γενική κινητοποίηση".
* "Σε περίπτωση που η αστυνομία χρησιμοποιήσει δακρυγόνα,μη φοβηθείτε. Κραγιόν και Βαζελίνη γύρω από τα μάτια.Και μην τρίβετε τα μάτια".
* "Γενική έκκληση.Γενική έκκληση.Λαέ της Αθήνας.Όσοι μπορούν να αποστείλουν αναπνευστικές συσκευές,με μπουκάλες οξυγόνου".
* "Αγαπητοί συνάδελφοι,μη ρίχνετε νερό στο πρόσωπο,γιατί αυτό πειράζει.Σε κάθε πόρτα,σε κάθε είσοδο θα υπάρχει μια επιτροπή που θα σας δίνει λεμόνια που θα βάζετε στη μύτη και θα κάνετε βαθιές εισπνοές".
* "Με ψυχραιμία θ' αντιμετωπίσουμε την επίθεση που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή η χούντα.Στο τέλος θα νικήσουμε".
* "Όλη η Αθήνα είναι αυτή τη στιγμή πλημμυρισμένη από το πλήθος.Ρίχνουν δακρυγόνα για να μας αντιμετωπίσουν.Δεν θα υποχωρήσουμε.Δεν θα υποχωρήσει ο Αθηναικός λαός".
* "Κάνουμε έκκληση την ύστατη αυτή στιγμή.Κινδυνεύουν οι ζωές των συνανθρώπων μας.Στείλτε οξυγόνο κι αντιασφυξιογόνες προσωπίδες στο Πολυτεχνείο".
* "Η χούντα με δακρυγόνα προσπαθεί να μας πολεμήσει αλλά εμείς ξέρουμε να προφυλαχθούμε.Οι φοιτητές και ο λαός ξέρει καλα ότι με λίγη βαζελίνη,λίγο λάδι ή λίγο κραγιόν γύρω απ' τα μάτια αντιμετωπίζονται τα δακρυγόνα.Αγωνισθείτε ενάντια στη χούντα.Αγωνισθείτε ενάντια στο φασισμό.Ζήτω το ελεύθερο Πολυτεχνείο".

[Η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα έξω και μέσα απ' το Πολυτεχνείο.Οι φοιτητές ανάβουν φωτιές για να τα εξουδετερώσουν. Ή ακολουθούν τις οδηγίες του σταθμού τους. Όμως η ατμόσφαιρα έχει δηλητηριασθεί απο τα αέρια των βομβών.Ο σταθμός κάνει διαρκώς εκκλήσεις,ενω ταυτόχρονα προτρέπει τον λαό να συσπειρωθεί γύρω του για να πολεμήσει τη χούντα].

* "Λαέ της Αθήνας,χρειαζόμαστε φάρμακα.Βάλιουμ απο στόματος και βάλιουμ ενέσιμα. Ο αγώνας μας πρέπει να πετύχει".
* "Τα ιατρεία του Πολυτεχνείου χρειάζονται μερικά φάρμακα για ν' αντιμετωπίσουν τους κινδύνους.Χρειαζόμαστε βάλλιουμ,συλβατόλ,ατομικές σύριγγες,πολλές γάζες και μικρές φιάλες οξυγόνου".
* "Γενική έκκληση,προς όλους τους αγωνιζόμενους Έλληνες,προς όλου τους ελεύθερους Έλληνες,προς όλες τις δυνάμεις της Δημοκρατίας,προς όλες τις ελεύθερες αντιδικτατορικές δυνάμεις.Όσοι μπορούν και όσοι δύνανται να προσφέρουν στον αγώνα των φοιτητών θα πρέπει να βρίσκονται όρθιοι στις επάλξεις.Ζητούνται: φιάλες οξυγόνου με αναπνευστικές συσκευές,βάλλιουμ...".
* "Μαζευθείτε όλοι έξω απο το Πολυτεχνείο.Όλοι έξω.Μη φοβάστε τα δακρυγόνα δεν είναι τίποτα".
* "Χρειαζόμαστε οινόππνευμα και κορτιζόνη.Οινόπνευμα και κορτιζόνη".
* "Λαε της Αθήνας.Η συμπαράσταση σου μας κατέπληξε.Δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση.Έχεις κυκλώσει το Πολυτεχνείο και με τα στήθη σου μας προφυλάσσεις απο νέα επιδρομή δακρυγόνων.Τα δακρυγόνα πέρασαν.Τα αντιμετωπίσαμε λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα.Ελληνικέ λαέ,σ' ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση σου".[Από τον σταθμό του Πολυτεχνείου μεταδίδονται τραγούδια.Οι καπνοί από τα δακρυγόνα αραιώνουν].

* "Κάνουμε έκκληση προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να στείλει ασθενοφόρα να πάρουν τραυματισμένους".
* "Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι σε μία τυχόν νέα επίθεση,που δεν πιστεύουμε ν' αποτολμήσει η αστυνομία".
* "Όσοι γιατροί βρίσκονται στο χώρο του Πολυτεχνείου,όσοι γιατροί μπορούν,να σπεύσουν κοντά μας".
* "Όσοι μπορούν και ξέρουν να αχρηστεύουν δακρυγόνα,να πάνε στην πόρτα της Τοσίτσα".
* "Πολλοί από τους τραυματισμένους,σχεδόν όλοι,δεν δέχθηκαν να πάνε στον Ερυθρό Σταυρό.Παρέμειναν στους χώρους του Πολυτεχνείου.Τα τραύματα τους βέβαιά είναι ελαφρά,όμως προτίμησαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι τραυματισμένοι,προτίμησαν να μείνουν κοντά μας".
* "Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες,που μας κάνουν να συγκινούμαστε και να μη μετανιώνουμε για τον αγώνα μας".
* "Η κατάσταση είναι σοβαρή.Πρέπει γρήγορα να σταλούν ενέσεις μορφίνης και αιμοστατικά.Παρακαλούμε όλους τους γιατρούς να σπεύσουν να μας βοηθήσουν".
* "Η κατάσταση ορισμένων τραυματιών είναι σοβαρή.Παρακαλούμε όσοι ορθοπεδικοί και χειρουργοί βρίσκονται στον χώρο του Πολυτεχνείου να έλθουν στο ιατρείο μας'.
* "Πληροφορίες έχουμε ότι στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας έχουν σχηματιστεί οδοφράγματα...".
* "...κάνουμε έκκληση προ όλες τις πρεβείες,προς όλα τα...".
* "...αυτή τη στιγμή πιστεύουμε πως κάθε στρατιώτης,κάθε αξιωματικός που αγαπάει την Ελλάδα δεν θα σηκώσει το χέρι του,δεν θα χύσει αίμα πατριωτικό,αίμα αδελφικό..."
* "...αστυνομικοί έχουν μπει στο χώρο του Πολυτεχνείου.Πιστεύουμε ότι οι φαντάροι μας θ' αγκαλιαστούν με τους φοιτητές μας...".
* "...να ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος,όλοι να ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο...".
* "...κάνουμε έκκληση,ο αγώνας πρέπει να συνεχισθεί και αύριο,αν αυτοί μας συλλάβουν και είναι σίγουρο πως θα μας συλλάβουν..."
* "...φοιτητές είναι σκαρφαλωμένοι στα σίδερα,στα κάγκελα του Πολυτεχνείου και φωνάζουν μπροστά στα τανκς...".
* "Οι φοιτητές έχουν ξεκουμπώσει τα πουκάμισα τους και δείχνουν τα στήθια τους στα τανκς και φωνάζουν 'Αγάπη,αγάπη'!".
* " Όχι αδελφικό αίμα! Στρατός-λαός μαζί όλοι ενωμένοι,ενάντια στη χούντα".* "Ελληνικά στατευμένα νιάτα.Ο λαός που βρίσκεται μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο σας περιμένει. Δεν σας κρατάει καμιά κακία. Ξέρει ότι δεν φταίτε εσείς για την εντολή που πήρατε.Ξέρει πως οι καρδιές οι δικές σας είναι κοντά στις δικές μας καρδιές".
* " Έλληνες φοιτητές που βρίσκεστε μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο,τα τανκς είναι μαζί σας.Οι καρδιές των τανκς χτυπούν στο δικό σας παλμό. Μη φοβάστε τα τανκς,μη φοβάστε τους φαντάρους που βρίσκονται πίσω απ' αυτά,οι καρδιές των φαντάρων μας είναι μαζί μας".
* "...αυτή τη στιγμή γεννιέται και σημαίνει η ώρα της λευτεριάς...".
* "Κάτω η χούντα,ζητώ το ελληνικό αδούλωτο φρόνημα των Ελλήνων φοιτητών,του ελληνικού λαού,που απόψε μέχρι τώρα που πλησιάζει η ώρα 2 και 30 μετά τα μεσάνυχτα στέκει ,μέσα και έξω απο το Πολυτεχνείο,παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας της χούντας να τους διαλύσει".
* "Ο σταθμός μας δεν θα σταματήσει να μεταδίδει μέχρι το πρωί.Ο μόνος ελεύθερος σταθμός μετά από 6 χρόνια δικτατορίας".
* "Ζήτω η λευτεριά μας,ζήτω η Ελλάδα μας".
* "Μ' αυτή την ενέργεια η χούντα απέδειξε ότι τα πέντε τανκς είναι ο ψυχικός εκφοβισμός στις χιλιάδες λαού που κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας".
* "Η χούντα ξεσκεπάστηκε απο μόνη της".
* "Δεν πρέπει να χυθεί αίμα".
* "Αυτή τη στιγμή παρουσιαζόμαστε ενωμένοι ενάντια στη δικτατορία".
* "Ναι,θέλουμε να εκλέξουμε εμείς τους αντιπροσώπους...".
* "Όλοι σήμερα,αυτή την αυγή,περιμένουν να δουν το λαό περήφανα να κυβερνάει."
"Δεξία κι αριστερά επί της Πατησίων κατέρχονται διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας,κατέρχονται στο κέντρο της Αθήνας που είναι πια το Πολυτεχνείο.Εδω Πολυτεχνείο,εδώ Πολυτεχνείο,σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών,τψν ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων.Αγαπητοί ακροατές που μας ακούτε,θα διακόψουμε για λίγο τη μετάδοση των ειδήσεων.Μόλις μάθουμε νέα,θα σας...Θα επικοινωνήσουμε και πάλι μαζι σας.Μείνετε στους δεκτες σας στο ίδιο μήκος κύματος".ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Σ' αυτό το σημείο σταμάτησε η εκπομπή του σταθμού.Ο εκφωνητής υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το μικρό γραφείο όπου ήταν εγκατεστημένος ο πομπός γιατί εκείνη τη στιγμή το τανκ έπεφτε πάνω στην πόρτα του Πολυτεχνείου.
Στην αρχή ο πομπός είχε εγκατασταθεί στο κτίριο των Χημικών κι ύστερα μεταφέρθηκε στο κτίριο της Σχολής των Μηχανολόγων. Οι φοιτητές αγόρασαν τα εξαρτήματα του πομπού από ένα εργαστήριο και τον εγκατέστησαν με τη βοήθεια ενός ραδιοτεχνίτη,που έμεινε μαζί τους μέχρι τη στιγμή που έγινε η εισβολή του τανκ.Η αστυνομία αναζήτησε τους εκφωνητές αλλά δεν τους βρήκε.Η κοπέλα έφυγε νωρίτερα,πρι φτάσουν τα τανκς στο Πολυτεχνείο.Ο φοιτητής,που μίλησε τελευταίος,άφησε τη θέση το ου στον πομπό,όταν οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί έκαναν την εισβολή τους μέσα στα κτίρια του Πολυτεχνείου.


FYTICUM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails