powered by Agones.gr - opap

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Scotch ουίσκι



Scotch ουίσκι

Μάθε να διαβάζεις την ετικέτα!


Μην κοιτάς το μπουκάλι ανίδεος, κάτι έχει να σου πει...

Η ονομασία «Scotch» αναφέρεται εξ ορισμού στο blended ουίσκι που αποστάζεται στο ίδιο αποστακτήριο -σε συγκεκριμένη τοποθεσία της Σκοτίας- και φτιάχνεται από νερό και βυνοποιημένο κριθάρι. Στην ουσία περιέχει malt ή αποστάγματα από ποικιλία σιτηρών, στα οποία η περιεκτικότητα σε αλκοόλ μετά την τελευταία απόσταξη δεν ξεπερνά το 94,8%.

Θα πρέπει να ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια το λιγότερο για 3 χρόνια και να μην περιέχει πρόσθετα συστατικά πέρα από νερό και καραμέλα. Τέλος, το Scotch πρέπει να εμφιαλώνεται σε 40% vol. περίπου περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι υπάρχουν βασικά 2 τύποι Scotch: το απλό (single) και το ανάμεικτο (blended):

Single malt ουίσκι: ουίσκι από 100% βυνοποιημένο κριθάρι από ένα μόνο αποστακτήριο.

Απλό ουίσκι σιτηρών: ουίσκι από ένα ή περισσότερα είδη σιτηρών από ένα μόνο αποστακτήριο.

Βlended malt ουίσκι: ουίσκι φτιαγμένο από διάφορα malt από δύο ή περισσότερα αποστακτήρια.

Blended ουίσκι σιτηρών: ουίσκι από ένα ή περισσότερα είδη σιτηρών από δύο ή περισσότερα αποστακτήρια.

Blended Scotch ουίσκι: συνδυασμός από απλά malt και ουίσκι σιτηρών, κυρίως από διαφορετικά αποστακτήρια.

Στη φιάλη θα συναντήσεις και άλλες προσδιοριστικές ονομασίες.

Cask strength: θα το λέγαμε «δύναμη βαρελιού» και αναφέρεται σε μη αραιωμένο malt, που έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ περίπου 50-60% vol.

Single cask: ο όρος αναφέρεται σε malt από ένα μόνο βαρέλι (αυτά τα malt βέβαια μπορεί να είναι αραιωμένα).
Πηγη

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails