powered by Agones.gr - opap

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

«Ρήτρα απόκλισης» επέβαλε η τρόικα - Διαβάστε τα μέτρα φωτιά ένα προς ένα
Ανοικτούς λογαριασμούς άφησαν κυβέρνηση και τρόικα στα πακέτα περικοπής δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ και της αύξησης των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ, με την προσδοκία να κλείσουν την προσεχή εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων, καθώς... 

οι επικεφαλής των ελεγκτών αναχωρούν.

Πάντως, η τρόικα επέβαλε στην κυβέρνηση «ρήτρα απόκλισης», σύμφωνα με την οποία, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος το 2013, το 2014, θα ληφθούν μέτρα περαιτέρω μειώσεων των μισθών και των συντάξεων. Το γεγονός αυτό αποφορτίζει κάπως το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης προσωρινά, αλλά παραμένουν οι προβληματισμοί για το χρόνο οριστικοποίησης των μέτρων, καθώς έχει υπάρξει καθυστέρηση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που εξέφραζαν τα ξημερώματα της Παρασκευής την αισιοδοξία ότι το πακέτο θα έκλεινε χθες «με μέτρα-έκπληξη», μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα απέφυγαν να προσδιορίσουν τη διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές, όπως επίσης και το είδος των μέτρων που εκκρεμούν.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η τρόικα διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Αμυνα, ΟΤΑ), καθώς δεν αποδέχεται ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ θα ασκήσει πιέσεις στα συγκεκριμένα υπουργεία προκειμένου να καταρτίσουν άμεσα αξιόπιστα προγράμματα περικοπής των δαπανών.

Περικοπές 9,5 δισ. ευρώ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και μετά τη χθεσινή σύσκεψη η συμφωνία με την τρόικα αφορά σε κοινά αποδεκτά μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 9,5 δισ. ευρώ (από τα 11,5 δισ. ευρώ). Στα 9,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και 1,9 δισ. ευρώ από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Διευκρινίστηκε ότι, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, «τελική λίστα των μέτρων δεν υπάρχει ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε μεθαύριο». Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία παραμένουν στην Αθήνα, και μέσω τηλεδιασκέψεων με τους επικεφαλής προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
«Βούλησή μας είναι να έχει υπάρξει συμφωνία πριν επιστρέψει στην Ελλάδα η ηγεσία της τρόικας», δήλωσε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Τόνισε επίσης πως ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των μέτρων πριν από τις κρίσιμες ημερομηνίες, το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, δεν έχει αλλάξει.
Η ίδια πηγή υποστήριξε πως η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και είναι σαφής σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των μέτρων. «Ειδική προστασία προς τους αδύναμους και να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους όσο το δυνατόν περισσότερα διαθρωτικά μέτρα».
Αναφορικά με το θέμα ενδεχόμενης διάσπασης στα δύο του πακέτου και την εκταμίευση ενδιάμεσης δόσης, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στις συζητήσεις με την τρόικα, οι οποίες περιορίστηκαν μόνο στα μέτρα.
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η δήλωση στελέχους του ΥΠΟΙΚ ότι «δεν συζητήσαμε ούτε σήμερα ούτε χθες το μακροοικονομικό σενάριο», θέλοντας να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα για την επίπτωση των μέτρων στην ύφεση της οικονομίας.
Υποστήριξε ακόμη ότι «τα 11,5 δισ. έπρεπε να είχαν οριστικοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο. Αυτή η κυβέρνηση προσπάθησε μέσα σε δύο μήνες, βάζοντας όλα τα υπουργεία να αναμειχθούν στον προσδιορισμό των μέτρων, για το βέλτιστο αποτέλεσμα με την καλύτερη κατανομή, που να γίνει αποδεκτό και από τους εταίρους. Παλεύουμε τα 11,5 δισ. να έχουν την κοινωνικά δικαιότερη κατανομή».

Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο σκέλος των δαπανών

Τα μέτρα στα οποία έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, και, παρά τις αιτιάσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων, στο σκέλος των δαπανών, είναι τα ακόλουθα:

1. Οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ με πλαφόν το άθροισμα κύριας και επικουρικής.

2. Πλήρης κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους όλων των Ταμείων.

3. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

4. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

5. Μείωση των επικουρικών συντάξεων.

6. Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών με ταυτόχρονη περικοπή συνολικά των δικαιούχων του συγκεκριμένου βοηθήματος.

7. Περικοπές στις συντάξεις των ανασφάλιστων συνταξιούχων.

8. Περικοπή ειδικών επιδομάτων σε νεφροπαθείς.

9. Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ με ταυτόχρονη επιβολή εισφορά υγείας για τους αγρότες.

10. Αύξηση των χρόνων ασφάλισης για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης.

11. Μείωση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας για τους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και άλλους.

12. Επαναξιολόγηση χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων.

13. Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων με αυστηρή εφαρμογή της αρχής μια πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και αναζήτηση κάποιας μορφής εφεδρείας με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Καθώς η τρόικα επιμένει για περισσότερες αποχωρήσεις, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι, λόγω της επικείμενης αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θα αποχωρήσουν αρκετά περισσότεροι.

14. Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, με πιθανή καθιέρωση πλαφόν ανά ασφαλισμένο.

15. Περιστολή των νοσοκομειακών δαπανών.

16. Μείωση των ειδικών μισθολογίων 12% κατά μέσο όρο αναδρομικά από την 1-7-2012, αφού απορρίφθηκαν τα ισοδύναμα που παρουσίασε η κυβέρνηση.

17. Μειώσεις στις συντάξεις ένστολων λόγω κατάργησης αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.

18. Ανώτατο όριο τα 720 ευρώ για τις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων.

19. Αύξηση αριθμού ετών ασφάλισης για κύρια σύνταξη από 15 στα 20 έτη.

Παρεμβάσεις για αύξηση των εσόδων
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός ότι επισήμως στην ατζέντα εντάχθηκε και πακέτο μέτρων αύξησης των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ, που ανεβάζει το συνολικό πακέτο επιβάρυνσης των Ελλήνων φορολογουμένων στο ποσό των 13,5 δισ. ευρώ. Επίσης, ενώ η δέσμευση της κυβέρνησης αφορούσε στην εξεύρεση των 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, η τρόικα αμφισβήτησε τις δυνατότητές της και το ΥΠΟΙΚ προχωρεί στην επιβολή νέων φόρων σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και αυξάνει τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων τα οποία παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα είναι:
1. Η σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνση των 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, με την καθιέρωση φορολογίας ενιαίου συντελεστή 30%, από το πρώτο ευρώ , χωρίς αφορολόγητο.

2. Η αλλαγή στη φορολογική κλίμακα, για τα εισοδήματα του 2013, που θα επιβαρύνει μικρομεσαία εισοδήματα, που είναι η κύρια μάζα των φορολογουμένων, ενώ το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα καταστεί εμφανές από τις αρχές του επόμενου έτους, με την αυξημένη παρακράτηση.

3. Η αυξημένη φορολόγηση των πολύ υψηλών εισοδημάτων με την επιβολή φόρου τύπου Ολάντ σε εισοδήματα, πιθανότατα άνω των 500.000 ευρώ. Στη Γαλλία ο συντελεστής για τα υψηλά εισοδήματα είναι 75%.

4. Η σύνδεση όλων των φοροαπαλλαγών με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων.

5. Η καθιέρωση μηχανισμού αποκάλυψης των εισοδημάτων βάσει περιουσιακών στοιχείων, όπως καταθέσεις, επενδύσεις σε μετοχές, αμοιβαία, ακίνητα κ.λπ. κατά το αμερικανικό σύστημα.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails