powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

ΠΤΗΣΗ ΜΗ17 - ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ 23-07-2014

Η Interpol λέει ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές διαδικασίες στα σώματα που θα μεταφερθούν στην Ολλανδία αυτήν την εβδομάδα. Διεθνείς ειδικοί έχουν αρχίσει τα πτώματα εκείνων που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Πέμπτη, όταν το αεροσκάφος (Boeing 777) της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών έπεσε στην Ουκρανία. Το τρένο που τα μετέφερε, έφτασε στην ουκρανική πόλη Kharkiv χθες.

Το τρένο, που περιελάμβανε τρία ψυκτικά βαγόνια, είχε φορτωθεί από επαναστάτες και τοπικούς εργάτες στο σταθμό Torez, κοντά στο σημείο της πτώσης. Οι επαναστάτες ανέφεραν ότι υπήρχαν 282 σώματα και 87 διάσπαρτα ανθρώπινα μέλη, ενώ 16 σώματα δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Όμως, χθες το βράδυ οι Ολλανδοί είπαν ότι μόνο 200 πτώματα έφτασαν στο Kharkiv. Το τρένο σταμάτησε στα εδάφη μιας οπλοβιομηχανίας λίγο πριν το μεσημέρι.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, είπε ότι περιμένει τα πρώτα σώματα να καταφθάσουν στη Eindhoven την Πέμπτη. Είπε πως η αναγνώριση μερικών θα είναι γρήγορη, όμως προειδοποίησε τις οικογένειες των θυμάτων, ότι κάποιων άλλων μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ίσως και μήνες. Η Ουκρανία έχει δώσει τον ηγετικό ρόλο στην Ολλανδία στην έρευνα για τα αίτια της πτώσης. Περισσότερα από τα μισά από τα 298 θύματα ήταν Ολλανδοί πολίτες. 
Δύο μαύρα κουτιά δόθηκαν από τους επαναστάτες στις αρχές της Μαλαισίας τη Δευτέρα το βράδυ. Θα εξεταστούν από Βρετανούς ειδικούς, όπως ανακοινώθηκε εχθές. Θα ανακτήσουν πληροφορίες από τις καταγραφές της πτήσης για ανάλυση ύστερα από αίτημα της ολλανδικής κυβέρνησης, είπε ο David Cameron στο Twitter.

Ελεγκτές από την Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη βρίσκονται στο σημείο της πτώσης από τις πρώτες στιγμές, αλλά είναι εκεί για να παρατηρούν πιο πολύ, και όχι για ερευνητικό σκοπό. Την Τρίτη στην ομάδα προστέθηκαν τρεις Μαλαισιανοί και δύο άτομα από τις τοπικές αρχές. Το σημείο πτώσης δεν έχει αποκλειστεί ακόμα, και δημοσιογράφοι και ντόπιοι είναι ελεύθεροι να περιδιαβαίνουν στα συντρίμμια πέντε μέρες μετά. Ο Michael Bociurkiw, εκπρόσωπος της Οργάνωσης, είπε ότι η ομάδα του βρήκε κι άλλα ανθρώπινα μέλη κατά τη διάρκεια της ημέρας. "Σήμερα στην άκρη του δρόμου υπήρχαν ανθρώπινα απομεινάρια σε μικρές πλαστικές σακούλες στην άκρη του δρόμου που δεν είχαν συλλεχθεί ακόμα". Σε απάντηση προς τις κατηγορίες ότι οι επαναστάτες προσπάθησαν να καλύψουν αποδείξεις είπε ότι ενώ υπήρχε μια αλλαγή σε κάποια σημεία, δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο. Η Οργάνωση έχει τραβήξει πολλές φωτογραφίες, και θα τις παραδώσει στους ερευνητές. "Δύο μέρες πριν, καθώς φεύγαμε, είδαμε άνδρες με πριόνια που προσπαθούσαν να μπουν στο πιλοτήριο...αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος της προσπάθειας ανεύρεσης των σωμάτων που λείπουν". Ο Buciurkiw είπε ότι οι Μαλαισιανοί ήταν ικανοποιημένοι με την πρόσβαση που είχαν και ότι "δεν έχουν βρει καμία ένδειξη ότι μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους λείπουν".

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ασκήσει κριτική στο θέμα της έλλειψης πρόσβασης στο σημείο για τους ερευνητές, και την Τρίτη ο Λευκός Οίκος απαίτησε να δοθεί "άμεση και ολοκληρωτική πρόσβαση", με τον εκπρόσωπό του Josh Earnest να υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει αρκετή συνεργασία. Οι επαναστάτες αρνούνται ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο , λέγοντας ότι όλοι οι ερευνητές είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά ελάχιστοι έχουν καταφτάσει επειδή φοβούνται για την ασφάλειά τους. Εκπρόσωπος της Ολλανδικής κυβέρνησης είπε ότι οι λίγοι Ολλανδοί ερευνητές που πήγαν δεν έμειναν πολύ, για τον παραπάνω λόγο, όμως καινούριοι απεσταλμένοι θα πάνε σύντομα. 
Έντονες μάχες συνεχίζονται σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Petro Poroshenkο, διέταξε παύση πυρός μέσα σε απόσταση 400 χιλιομέτρων. Όμως οι ήχοι των συμπλοκών ακούγονταν ξανά στο σημείο της πτώσης την Τρίτη. Μάχη γύρω από το αεροδρόμιο Donetsk και τον αυτοκινητόδρομο τη Δευτέρα, ελάχιστα έξω από τη ζώνη παύσης του πυρός, αναφέρεται ότι κατέληξε στο θάνατο τριών πολιτών και περιέπλεξαν την κατάσταση όσον αφορά τη συγκοινωνίες, σύμφωνα με τους επαναστάτες. 
Λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μαλαισία και τις δυνάμεις των αυτονομιστών στο Donetsk που οδήγησαν στην παράδοση των μαύρων κουτιών καταγραφής της πτήσης, άρχισαν να βγαίνουν στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. O Alexander Borodai, αρχηγός των αυτοαποκαλούμενων Δημοκρατικών του Donetsk, διαπραγματεύτηκε με απεσταλμένους της Μαλαισίας, τις πολύ πρωινές ώρες της Τρίτης. Το αποτέλεσμα ήταν μια συμφωνία ώστε να εξασφαλισθεί ασφαλές πέρασμα για τα σώματα της ΜΗ17 έξω από τα εδάφη των επαναστατών, η παράδοση των μαύρων κουτιών και ελεύθερη πρόσβαση στους ερευνητές.       πηγές: www.theguardian.co.uk, capucinegranier-deferre.fr, Twitter  

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails